Vilmos pyragas be gliuteno ir laktozės

Šiandien Vilmos pasiūlytas pyrago receptas nudžiugins ne tik netoleruojančius gliuteno, bet ir laktozės :) Puikus pasirinkimas!

Photo by Vilma

Photo by Vilma

Jums reikės:
4 kiaušinių
100 g cukraus
3 valgomų šaukštų išlydyto Ghi sviesto
100 g augalinio pieno (Vilma naudojo sezamų)
200 g miltų be gliuteno (žr. nuotrauką. Pirkta Livinn) 
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių (be gliuteno!)
Vanilės
Saujos razinų

Photo by Vilma

Photo by Vilma

Kiaušinius, vanilę, cukrų išplakti kol masė 3 kartus padidės, supilti Ghi sviestą, pieną, kepimo miltelius sumaišyti su miltais be gliuteno ir palengva suberti maišant į bendrą masę. Razinas pabarstyti miltais ir įmaišyti į tešlą. Kepimo skardą ištepti Ghi sviestu, kad tešla nepriliptų. Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 min.

Vilma džiaugiasi, kad puikiai įvertino ne tik dukrytė, bet ir svečiai! :)

Ačiū Vilmai už puikų receptą!

Pusryčiai Čikagoje

 
Blyneliai be gliuteno

Blyneliai be gliuteno

 

Čikagoje saulėtas, ankstyvas rytas... Dėl laiko skirtumo visai nesimiega... Prieš skrydį į Los Andželą norėtųsi sočiai papusryčiauti :) Peržiūriu pusryčių meniu į kambarį. O kokia laimė, koks pasirinkimas maisto be gliuteno! Pagalvojau, o jeigu nueičiau į pusryčių kavinę esančią visai šalia? Juk rytas gražus, o ir šuniuką reikia išvesti :) Ir šypsena pasidarė dar platesnė. Kaip seniai valgiau tooookius skanius blynelius be gliuteno kokioje nors kavinėje!!! Tirpstantys burnoje, puručiai su klevų sirupu ir grietinėlės sviestu... Mmmm... o kaip norėčiau, kad tai turėtume ir Lietuvoje... Vieną dieną būtinai - pažadėjau sau :))))

 
Viešbučio kambaryje meniu, kuriame didelis pasirinkimas patiekalų be gliuteno

Viešbučio kambaryje meniu, kuriame didelis pasirinkimas patiekalų be gliuteno

 

Keletas patarimų begliutenėms kelionėms lėktuvu

lektuve be gliuteno

Prieš kelionę visada lekiame, bėgame ir ne viską spėjame apgalvoti… Taip būdavo ir su manimi :) Tik įsėdus į lėktuvą, kai pakvipdavo maistu pagalvodavau - kažin ar man tai bus galima valgyti?! Deja, dažniausiai - ne. Trumpuosiuose skrydžiuose galima įsigyti sumuštinių, traškučių, greito paruošimo makaronų sriubos… o tai visi draudžiami produktai laikantis dietos be gliuteno. Kas lieka? Atsigerti sulčių, arbatos ar kavos… Todėl dabar visada įsidedu ko skanaus užkrimsti, kaip pavyzdžiui vafliukų ar sausainių be gliuteno, savo sumuštinį ar krekerių :)

kelione lektuvu be gliuteno.jpg

Skrydžiuose per Atlantą viskas paprasčiau :) Visada galite užsisakyti maistą be gliuteno. Tik turite tai padaryti ne paskutinę dieną! Paprastai jau užsakant bilietus yra galimybė pažymėti kokį maistą norėtumėte gauti ir ne tik be gliuteno, bet pavyzdžiui vegetarišką, be laktozės, be riešutų ir kitų alergenų. Jeigu pirkdami bilietą pamiršote ar neradote kur tai pažymėti, būtinai susisiekite su avialinijomis ir praneškite apie tai :)

Jeigu pamiršote tai padaryti, bet kokiu atveju įspėkite apie tai stiurdeses/us ir galbūt jie turės bent kokį sprendimą. Kartą gavau tik vaisių 12 valandų skrydyje… Daugiau tokių klaidų nebedarau :)

Maistas lektuve be gliuteno.jpg

Saugių Jums skrydžių!

“Žmonės”!!!

Kristina Pozingyte zurnalas "Zmones" be gliuteno.jpg

Esu dėkinga profesionaliai žurnalo “Žmonės” komandai už puikų straipsnį!
Kuo daugiau žmonių išgirs apie gliuteno netoleravimą, tuo didesnė tikimybė, kad mažiau mūsų artimųjų patirs blogų pojūčių tik todėl, kad galbūt netoleruoja gliuteno. O kai kuriems iš mūsų iki geros savijautos, kaip ir man, tik vienas žingsnis - išbraukti iš valgiaraščio produktus turinčius gliuteno!
Smagaus skaitymo!

SRIUBA be gliuteno restorane - ar tokia gali būti?!

Apie visiškai saugų maistą be gliuteno Lietuvos restoranuose kalbėti apskritai sudėtinga dėl galimos kryžminės taršos. 

Hoyabird8 at English Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Hoyabird8 at English Wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Dažniausiai pasakius apie gliuteno netoleravimą, geriausiu atveju išgirsti klausimą - tai čia miltai?! Na negalėčiau pasakyti taip apibendrintai, kad čia miltai: juk grikių, ryžių, migdolų ir daugybė kitų miltų yra be gliuteno. Na, bet suprask, klausimas būna, ar tai kvietiniai miltai? 

Šioks toks supratimas jau atsirado. Pastaruoju metu vis rečiau pasipiktinusi padavėja išrėžia, kad pas juos gliuteno niekur nėra! :) O aš galėčiau pasakyti, kad dažniausiai pas juos gliutenas yra beveik visur. 

Kai pradėjau laikytis šios dietos, kažkodėl man atrodė, kad valgyti restorane sriubą yra saugiausia. Kokia buvau naivi! Dabar, kai restoranuose turime galimybę gauti patiekalo sudėtį, dažniausiai suprantu, kad negaliu valgyti jokios sriubos… na nebent šaltibarščius.

Tuoj paaiškinsiu kodėl. Didžiojoje daugumoje sriubų yra dedami įvairūs sultinių kubeliai ir kiti priedai skoniui sustiprinti, kuriuose yra gliuteno. Apie tai dažnai nežino ir net nepagalvoja restorano personalas (visgi, juk tai ne miltai!:) ). Kitas pavojus yra į sriubą dedamos įvairios kruopos, kurių pavadinimų kartais negali įvardinti net padavėjos. Na, o jeigu sriuba yra siūloma vištienos su ryžiais, burokėlių ar kopūstų - nenustebkite, kaip nustebau aš sužinojusi, kad net į tokią būna įberiama kvietinių miltų. Kodėl? - nežinau, galbūt, kad būtų sočiau ar tirščiau? Jau nekalbu apie sultinius su makaroniukais ar koldūniukais - jiems griežtas ne - net jeigu sugalvotumėte išrinkti koldūniukus ir jų nevalgyti. :)

Taigi, kas belieka? Vienintelė sriuba restorane (atmetus retas išimtis), kuri galėtų būti be gliuteno yra šaltibarščiai. Ir visgi, būkite atsargūs bei dėl visa ko, išsiklausinėkite net ir jų sudėtį. Jeigu naudojami marinuoti burokėliai, pasiteiraukite, koks actas yra sudėtyje. Beje, nepamirškite, kad galima kryžminė tarša apkepintose bulvėse, kurios patiekiamos prie sriubos. Nežinia kas buvo kepta toje pačioje keptuvėje prieš tai, todėl visada stengiuosi rinktis virtas bulves arba bulvių košę, jeigu ji pagaminta vietinėje virtuvėje, o ne iš pakelių ir nepatirštinta kvietiniais miltais. Be to, neapsirikite, jeigu sultinio kubelis yra ekologiškas, nereiškia, kad be gliuteno.

 

 

 

Vilmos duona be gliuteno

 
Vilmos kepta duona be gliuteno

Vilmos kepta duona be gliuteno

 

Duona... tai matyt vienintelis dalykas, kurio man trūksta laikantis dietos be gliuteno... Minkštos, skanios, įprastos duonos :) 

Vakar atsidariusi žinutes, pirmą ką pamačiau, tai šios duonos nuotrauką :) Net per atstumą, atrodo, jaučiu jos kvapą! Suskubau parašyti Vilmai ir paprašyti šio recepto bei kepimo būdo.

Pasirodo ji kepta duonkepėje, kurioje yra nustatymas “gluten free” duonai kepti. Tiesą pasakius kaip tik prieš porą dienų, bandžiau ją keletą kartų kepti taip pat, tačiau manojoje nėra nustatymo gluten free. Kepiau su Schar ir Orgran miltais (vietoje kvietinių) pagal receptą siūlomą duonkepės knygutėje. Nepavyko… Gavosi kieta kaip akmuo… 

Duona kepta duonkepėje pagal receptą ant pakuotės 

Duona kepta duonkepėje pagal receptą ant pakuotės 

Taigi, Vilma naudojo Livinn parduotuvėje pirktą mišinį duonai kepti ant kurio pakuotės sakoma pridėti tik mielių ir vandens. Pagal siūlomą receptą vakar iškepiau ir aš. Rezultatas palyginti su mano naudotais miltais tikrai geras: duona iškilusi, minkšta. Tiesa truputį rūgštoka ir labai jau jaučiasi avižos. Kepiau duonkepėje pasirinkusi Basic programą ir kaip Vilma rekomendavo pasirinkau svorį 2 lb bei vidutinį apskrudimo lygį. Galite pabandyti ir jūs…

 

Vilmai leidus, dalinuosi jos ištobulintu receptu!:

Miltų mišinys duonai kepti

Miltų mišinys duonai kepti

Jums reikės: 
200 ml vandens
1 arb. šaukštelio druskos
4 valg. šaukštų cukraus
3 valg. šaukštų aliejaus
1 valg. šaukšto medaus
2 kiaušinių
500 g miltų mišinio duonai be gliuteno (pirkto Livinn parduotuvėje, žr.nuotrauką)
1 ir 1/2 arb. šaukštelio sausų mielių
Sezamo ir moliūgų sėklų

Viską paeiliui sudėkite į duonkepę ir nemaišykite.
Vilma rašo: “Duonkepėje kepė pagal 2lb dydį, medium skrudinimą, gluten free programą, 3 val. Nuostabaus skonio duona :) kurią galima išsikepti ir orkaitėje”.

“Kepant orkaitėje siūlyčiau daryti taip: išplakti kiaušinius su druska ir cukrumi, supilti skystus produktus, miltus sumaišyti su mielėmis, po truputį maišant supilti į bendrą masę, gerai išmaišius padėti pakilti šiltai, pvz. į vos pašildytą orkaitę geram pusvalandžiui ar net valandai. Tada kepimo skardą ištepti apiejumi ir kepti 180 laipsnių temperatūroje, manau apie valandą, na kol iškeps. Galima patikrinti mediniu pagaliuku;)”. Kepant pagal siūlomą receptą ant duonos mišinio pakuotės, Vilma siūlo įdėti bent 4 šaukštus cukraus ir 1 arbatinį šaukštelį druskos. “Skonis akivaizdžiai pasikeis ;)”- rašo Vilma.

Labai ačiū Vilmai, kad pasidalino nuostabiu receptu ir rezultatais!
Lėkime išbandyti ir mes! :) 

 

Tirpi kava

Tirpi kava be gliuteno be glitimo Nescafe.jpg

Vis ieškojau skanios tirpios kavos be gliuteno, kuria galėčiau mėgautis rytais ir naudoti kepiniams! :) 
Dažnai tirpi kava turi sudėtyje gliuteno. Nescafe kavos sudėtyje rašoma, kad ji pagaminta tik iš 100% kavos (suprask kavos pupelių). Susisiekus su atstovais buvau patikinta, kad Nescafe tirpi kava, tokia kaip Nescafe classic, Nescafe Gold, Nescafe classic crema yra neturinčios gliuteno. Tiesa, gliuteno pėdsakų jie taip pat nežymi. Visgi, ji nėra pažymėta kaip be gliuteno, manyčiau apsisaugant kryžminės taršos. 
Kadangi sudėtyje nėra gliuteno turinčių produktų ir nežymimi gliuteno pėdsakai, nusprendžiau ją išbandyti :) Geriu Nescafe Gold daugiau kaip mėnuo kiekvieną rytą (baigiu antrą pakuotę) ir jaučiuosi puikiai :) Neturėjau jokių gliuteno poveikio požymių. Tiesa, niekada nerekomenduočiau naudoti produktų nepažymėtų kaip "gluten free" žmonėms sergantiems celiakija ar esantiems labai jautriems gliutenui (kai net nuo mažo trupinio pasijuntama blogai) dėl galbūt galimos kryžminės taršos, nors gliuteno pėdsakai ir nežymimi.
Gal kas turite pastebėjimų naudojant šią ar kitą tirpią kavą, kurios sudėtyje nėra gliuteno, bet nepažymėta kaip “Gluten free”? Pasidalinkite žiniomis, kad mums visiems būtų lengviau pasirinkti :)

Šokoladas - ar jis be gliuteno?

Sokoladas be gliuteno.jpg

Šokoladas yra gaminamas iš kakavos pupelių, kurios natūraliai yra be gliuteno. Grynas, nesaldintas šokoladas, pagamintas iš pakepintų kakavos pupelių, būtų be gliuteno. Tačiau tokio greičiausiai nevalgytumėte taip skaniai kaip įprastai.

Tam, kad pagaminti skanų, saldų šokoladą, kokį mes įpratę smalyžiauti, gamintojai deda kakavos pupelių masę, kakavos sviestą (riebalai iš kakavos pupelių) ir cukrų. Aukštos kokybės pieniškame šokolade prie viso to yra dedama pieno miltelių. Puiku! Gliuteno kaip ir nerasta.

Kviečių glitimo pėdsakai

Kviečių glitimo pėdsakai

Gali būti kviečių

Gali būti kviečių

Tačiau rizika yra. Turbūt pastebėjote ant šokoladų pakuočių, kur rašoma sudėtis dažnai randamas užrašas “Gali būti kviečių pėdsakų”. Kaip gliutenas patenka į šokoladą? Tai gali įvykti jau pirmuosiuose žingsniuose, kai kakavos pupelės patenka į gamyklą, nes gali įvykti kryžminė tarša jeigu pupelės apdorojamos ta pačia įranga ar saugomos toje pačioje patalpoje kaip ir gliuteno turintys grūdai. Kita rizika atsiranda, kai toje pačioje gamykloje yra gaminami saldainiai, šokoladai, sausainiai ir kiti produktai turintys gliuteno. Tokiu atveju kryžminės taršos tikimybė gana didelė. Tokiu atveju, gamintojai ant pakuočių pažymi galimus alergenus, kaip pavyzdžiui: galimi kviečių, riešutų ir pan pėdsakai.

Nepamirškite, jeigu perkate šokoladą ar saldainius sudėtyje turinčius vafliukų, sausainių ir kitų priedų, kviečių kaip pėdsakų žymima nebus, nes tokiu atveju jau aišku, kad sudėtyje yra ne pėdsakai, o gliuteno turintis produktas, kuris paprastai sudėties tekste turėtų būti parašytas paryškintu, pakreiptu ar kitokiu išsiskiriančiu tekstu.

Dar sudėtingiau yra nusipirkti lietuviškų saldainių be gliuteno. Daugumoje jis yra randamas sudėtyje. Renkantis šokoladinius sadainius, turėtumėte būti itin atidūs. Net tokie atrodytų "nekalti" mano buvę mėgstami saldainiai "Raudonoji aguona”, “Miglė”, “Pupa”, “Kregždutė”, sudėtyje turi kviečių. Be abejo, saldainiai "Fortūna", "Meška šiaurėje", "Nomeda" ar "Ananasinis" turintys vaflį sudėtyje, taip pat yra netinkami laikantis dietos be gliuteno. Nors rasite ir tokių, kurių sudėtyje nėra gliuteno turinčių produktų, visada pagalvokite apie tai, kad jie  greičiausiai gaminami toje pačioje patalpoje kaip ir gliuteno turintys saldainiai ir tokiu atveju galima kryžminė tarša. Kaip žinoma vieni yra labiau jautrūs gliutenui, kiti mažiau. Todėl kai kurie galbūt gali toleruoti labai mažus gliuteno kiekius ir nuo suvalgyto saldainio gali nieko ir nepajusti. Kai tuo tarpu kiti yra jautrūs net mažam trupinėliui ir nieku gyvu nerizikuotų valgyti saldainio su galimais gliuteno pėdsakais.

Todėl visada atidžiai skaitykite etiketes nuo pradžios iki galo, kai perkate savo mėgstamą šokoladą ar saldainį.

Čia rasite šokoladų ir saldainių pavadinimus, kurie Amerikoje skirstomi į turinčius ir neturinčius gliuteno. Šis sąrašas gali padėti renkantis saldumynus, tačiau nepamirškite, kad Europoje gaminti net to paties gamintojo saldainiai gali šiek tiek skirtis sudėtimi, todėl visada įsitikinkite, kad jie saugūs laikantis dietos be gliuteno:

http://celiacdisease.about.com

Bananiniai blyneliai be gliuteno - gera dienos pradžia!

Bananiniai blyneliai be gliuteno.jpg

Svečiavausi pas draugę, kuri tarp kitko užsiminė kokius skanius ir paprastus blynelius kepa. Jos vyras intensyviai linksėjo galvą :) Argi galėjau nesužinoti recepto?! Minkštučiai, švelnučiai ir tokie paprasti!

Jums reikės:
1 gerai prinokusio banano
2 kiaušinių
keleto šaukštų aliejaus kepimui

Ir.. viskas!
Sutrinkite bananą, įmuškite ir išmaišykite kiaušinius. Kepkite įkaitintoje keptuvėje kaip įprastus blynus. 
Paįvairinimui galite įberti malto cinamono ar kakavos :)

Bananiniai - šokoladiniai keksiukai

 
Bananiniai sokoladiniai keksiukai be gliuteno be glitimo.jpg
 

Jie lyg svajonė! 
Niekada nebuvau didelė keksiukų mėgėja, kol kartą į svečius atvažiavusi draugė atsivežė šių gardėsių. Jų skonis buvo pasakiškas! Tuo metu dar nežinojau, kad netoleruoju gliuteno ir vienu kartu suvalgiau net keturis! Be abejo, gavau receptą. Kai sužinojau, kad nebegaliu jų gaminti pagal gautą originalų receptą dėl sudėtyje esančių kvietinių miltų, labai apsidžiaugiau, kai truputį paimprovizavus puikiai pavyko ir be gliuteno! 

Jums reikės:

1.5 stiklinės miltų be gliuteno (naudojau “Schar”)
1/3 stiklinės cukraus
1 arb. š. kepimo miltelių (būtinai naudokite be gliuteno!)
1 arb. š. sodos
1 arb. š. malto cinamono
1/4 arb. š. druskos

1 stiklinė trintų bananų (labai svarbu, kad būtų gerai sunokę)
1 didelis kiaušinis
110 g sviesto
1/4 stiklinės kefyro ar jogurto
1/4 stiklinės medaus
1 arb.š. vanilės ekstrakto
100 g tamsaus šokolado gabalėlių (įsitikinkite, kad šokolade nėra gliuteno)

Įkaitinu orkaitę iki 180 laipsnių.
Keksiukų formeles iškloju popierinėmis formelėmis.

Dubenyje sumaišau miltus be gliuteno, cukrų, kepimo miltelius, sodą, druską ir cinamoną.

Kitame dubenyje sutrinu bananus (su šakute arba grūstuvu bulvių košei), tuomet įmušu kiaušinį, ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Išmaišau. Supilu jogurtą ar kefyrą, vanilės ekstraktą, medų ir išmaišau. Imu dubenį su miltais ir atsargiai į bananų masę įmaišau miltų masę. Dedu pora šaukštų miltų masės ir mediniu šaukštu išmaišau, vėl dedu pora šaukštų miltų masės ir vėl maišau. Niekada nenaudoju elektrinio maišytuvo šiai tešlai užmaišyti, kad per daug nesustrintų bananai. Kai miltai įmaišyti suberiu gabaliukais kapotą šokoladą, švelniai išmaišau ir pilu tešlą į keksiukų formeles. Tik neperpildykite formelių, nes keksiukai dar iškils.

Kepti apie 25 minutes. 15 min ataušinkite ir skanaukite!
Man jie skaniausi tą pačią dieną :)

Šventinis Panettone be gliuteno

 
Panettone be gliuteno.jpg
 
 
Panettone be gliuteno iš Rimi

Panettone be gliuteno iš Rimi

Per šventes šeima valgė skanutėlę itališką Panettone. Kaip skaniai ji atrodė!!! Ir kaip norėjosi gabalėlio! Vakar labai netikėtai pamačiau RIMI Panettone be gliuteno! Priminė šventes ir šeimą :) Būtinai turėjau paragauti. Tiesą pasakius skonis nėra labai panašus į tikrą įtališką: šis sausokas ir prėskokas. Tačiau džiaugsmo buvo tikrai daug ir per kitas Kalėdas būtinai vėl nusipirksiu tam, kad galėčiau išpakuoti ir skanauti kartu su visa šeima :)

Jeigu vaikas netoleruoja gliuteno

Vaikas netoleruoja gliuteno.jpg

Yra daugybė istorijų, kai tėvai sužino, jog jų keliametis vaikas negali toleruoti gliuteno, ir tai juos labai išgąsdina. Dieta be gliuteno gali pasirodyti tikrai sudėtinga, tačiau sveikata yra svarbesnė. Lėtas augimas, pilvo pūtimai, vėmimas, viduriavimas bei vidurių užkietėjimas, geležies trūkumas, pažeista dantų emalė, besikeičianti nuotaika - tai tik keletas simptomų, galinčių signalizuoti apie tai, kad vaikas gali netoleruoti gliuteno. Kaip žinoma, gydymo nėra. Vienintelė išeitis - laikytis dietos be gliuteno. Sveikata jau per keletą savaičių turėtų žymiai pagerėti.
 
Tėvams būtina pasikalbėti apie gliuteną ir vaiko dietą su artimiausiais žmonėmis. Tai reikėtų aptarti su mokyklos sesele, mokytojais, treneriais, vaiko draugais ir jų tėvais, kad būtų kuo labiau apsaugotas ir suprastas. Apie tai informuoti svarbu ne tik norint vaiką apsaugoti nuo siūlomo maisto su gliutenu, bet ir siekiant išvengti patyčių, jog jis negali valgyti to paties, ką visi.
 
Dažnai vaikų vakarėliuose būna užsakomi valgiai, turintys gliuteno, pavyzdžiui, pica. Lietuvoje tikrai sudėtinga gauti picą be gliuteno, todėl suaugęs, organizuodamas tokį vakarėlį, turėtų pagalvoti apie vaiką, negalintį jos valgyti. Rekomenduočiau tėvams patiems iškepti picą be gliuteno ar pagaminti karštų sumuštinių su begliutene duona tam, kad vaikas nesijaustų išskirtas iš kitų. Būtų smagu, jeigu maisto be gliuteno paragautų ir kiti vakarėlio dalyviai, taip parodydami, kad nieko baisaus netoleruoti gliuteno ir būti kitokiam. Visi yra skirtingi dėl įvairiausių priežasčių.
 
Pasitarkite su gydytoju
 
Gydytojas John Snyder (Children’s National Medical Center) sako, kad tėvai būtinai turi pasikonsultuoti su gydytoju prieš pakeisdami vaiko maitinimąsi ir sudaryti tinkamą valgiaraštį, jog vaikas gautų pakankamai reikalingų maisto medžiagų. Neskubėkite pakeisti maisto begliuteniais pakaitalais (makaronais, duona ir pan be gliuteno), geriau būtų, kad vaikas priprastų valgyti daugiau vaisių, daržovių, mėsos, riešutų, bei kruopų natūraliai esančių be gliuteno.
Yra daugybė priežasčių, dėl kurių tėvai nusprendžia vaikui išbandyti dietą be gliuteno, t.y. egzema, nuotaikų kaita, autizmas. Tačiau jeigu įtariate, kad vaikas gali sirgti celiakija ar netoleruoti gliuteno, prieš laikantis dietos būtinai apsilankykite pas gydytoją ir atlikite tyrimus. Tyrimai bus teisingi tuo atveju, jeigu vaikas valgys kaip įprastai, nes, pradėjus laikytis dietos be gliuteno, tyrimų rezultatai gali būti netikslūs.
 
Darykite tai kartu - visa šeima
 
Sužinoję, kad jūsų keliametis vaikas netoleruoja gliuteno,
palaikykite jį su visa šeima, valgydami maistą be gliuteno bent keletą pirmųjų mėnesių. Juk jūs nenorite, kad vaikas galvotų, jog su juo kažkas negerai? Pažįstu ne vieną šeimą, kuri siekdama palaikyti gliuteno netoleruojančius artimuosius, namuose nevalgo maisto su gliutenu, o tai daro tik lankydamiesi svečiuose ar kavinėje.
 
Maistas be gliuteno
 
Tai, kad kavinėje sakoma, jog tam tikras patiekas be gliuteno, ne visada gali būti tiesa. Nepabijokite klausti, iš kokių produktų jis pagamintas, kur buvo saugomas ir kur keptas, virtas. Tai, kad vaikų mėgstamos gruzdintos bulvytės yra pagamintos tik iš bulvės, ne visada reiškia, kad iškeptos vis dar bus be gliuteno. Jeigu jos bus kepamos tame pačiame aliejuje, kur buvo kepta vištiena ar svogūnai, apvolioti džiūvėsėliuose, bulvytes gali padaryti nebesaugias valgymui besilaikant šios dietos.
Kasdien gamintis šviežių patiekalų be gliuteno būtų tikrai sudėtinga, todėl galite drąsiai pasidaryti pusgaminų ir juos užsišaldyti šaldiklyje. Turėkite sausainių ar keksiukų šaldiklyje tam, kad bet kada galėtų jūsų vaikas skanauti. Lietuvoje tikrai sudėtinga rasti skanios duonos be gliuteno, todėl man draugai dažnai jos parveža iš užsienio. Be abejo, duonos galiojimo laikas trumpas, todėl dalį jos galima dėti į šaldiklį, kad galėtumėte skanauti tik panorėję.
Vaikui susiruošus į vakarėlį ar svečius, visada pasirūpinkite, kad su savimi turėtų sausainių ar kito deserto be gliuteno.
 
Bendra klasė

Pasidomėkite, galbūt mokykloje yra daugiau bendraamžių, kurie netoleruoja gliuteno, ir mokyklos vadovybė sutiktų tokius vaikus priimti į vieną klasę. Tikėtina, kad vaikams būtų lengviau pasirinkti maistą kasdien ir vakarėlių metu, kad jie jaustųsi saugesni ir taip vienas kitą palaikytų.

Mamytės turbūt turėtų ir daugiau patarimų, kurie būtų naudingi naujai pradėjusiems laikytis šios dietos. Būtų smagu, jeigu pasidalintumėte žiniomis :)

Rūpinkimės vaikų sveikata ir gera savijauta kasdien!

http://www.cureceliacdisease.org

http://www.cureceliacdisease.org

http://endemik.lt

 

Skaniausias tortas be gliuteno!

 
Photo by Gabrielius Stanevičius

Photo by Gabrielius Stanevičius

 

Vakar švenčiau gimtadienį su geriausiu pasaulyje tortu be gliuteno! Kas ragavo (o ragavusių jau yra nemažai), visi prašė pakartoti!!!
Beata turbūt net nežino, kokį gėrį sukūrė tinkantį ir mums, gliuteno netoleruojantiems! Nuo to karto, kai Kristina Jatautaitė - Stanevičienė pagamino šį skanumyną pagal Beatos receptą “Morenginis pyragas su braškėmis arba pavlova” ir iškilmingai pranešė, jog jis be gliuteno, negaliu nei vienos šventės švęsti be jo! Nepatikėsite... per vieną draugų susibūrimą Kristinai teko pagaminti net tris “Pavlova” tortus, nors be jų turėjome dar bent keturių rūšių tortus.

Patikėkite, šis skanėstas vertas kiekvienos suvalgytos kalorijos! 

O receptą rasite čia:

http://www.beatosvirtuve.lt

Photo by Gabrielius Stanevičius

Photo by Gabrielius Stanevičius

Troškinys miške

Atėjo taip laukti Naujieji! Bent jau Vilniaus apylinkėse krito lengvos snaigės… Už lango balta ir gražu. 
Vis dar turime dvi laisvas dienas! Negi sėdėsite namuose?! Griebiame puodą, malkų bei produktus ir lekiame į sniegu paklotą mišką su draugais, gaminti nerealaus troškinuko! Patikėkite, bus nuostabu įkvėpti gryno oro ir skanauti šiltą, kvapnų troškinį prie laužo!

Troskinys be gliuteno.jpg

Jums reikės:

1,5 kg jautienos
5 bulvių
2 morkų
2 vidutinių svogūnų
3 skiltelių česnako
1 nedidelės raudonos paprikos
1 nedidelio kopūsto
400 g konservuotų raudonųjų pupelių
400 g konservuotų kukurūzų
800 g konservuotų pomidorų
1,5 arbatinio šaukštelio kumino
1,5 arbatinio šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
1 lauro lapo
Šviežio rozmarino, čiobrelio, kalendros (galima naudoti ir džiovintas žoleles)
Druskos ir pipirų pagal skonį

Namuose pasidarau tokį ruošinuką:
Pakepinu supjaustytą jautieną ir dedu į puodą, kuriame bus troškinama miške. Tuomet apkepinu morkas, papriką, svogūnus ir česnaką. Dedu viską į puodą. Tuomet sukrečiu supjaustytą kopūstą, konservuotus pomidorus bei sudedu prieskonius ir žoleles, pasūdau. Jeigu norite greitesnio rezultato, galite užpilti vandens ir valandėlę patroškinti viską namuose. Tuomet miške užteks pakabinus puodą virš laužo sudėti kukurūzus bei pupeles ir troškinti pusvalandį. Tačiau jeigu norite praleisti daugiau laiko gryname ore, troškinkite apie 1.5 val ant laužo :) 

Tikiu, kad kiekvienas turite savo mėgstamą troškinio receptą ir galite puikiai juo pasinaudoti. Svarbiausia tai, kad daržovės, žolelės ir mėsa yra natūraliai be gliuteno, todėl galime troškiniu mėgautis visi! 

Šokame į slides, pasiimame roges, kad laukti troškinuko neprailgtų ir smagiai į mišką! 

 

 

 

Kalėdos su imbieriniais sausainiais be gliuteno!

 
Imbieriniai sausainiai be gliuten.jpg
 

Kalėdos su imbieriniais sausainiais be gliuteno!

Imbieriniai sausainiai kvepia tikromis Kalėdomis! Kaip juos mėgstu! Jais gali nudžiuginti visą šeimą ir draugus! 
Kaip tai įmanoma, paklaustų bandžiusieji kočioti tešlą be gliuteno?! Juk ji plyšta ir neįmanoma to padaryti! Pasirodo sprendimas yra! Tam, kad tešla iš miltų be gliuteno būtų elastinga ir lengvai kočiojama, taip lengvai kaip įprasta tešla su kvietiniais miltais, reikia įdėti ksantano gumos (xanthan gum)! Tai yra fermentuotos gliukozės arba kitaip vadinamos sacharozės Xanthomonas Campestris, augalinės kilmės produktas be jokio kvapo ar papildomo skonio. 
Bandžiau ją pirmą kartą ir buvau maloniai nustebinta kaip lengva ir paprasta buvo iškočioti tešlą, kad net dukterėčiai tai buvo lengva užduotis :) Naudodama ją, galėsiu pasigaminti tokių kepinių ir gaminių, apie kuriuos jau buvau pamiršusi dėl to, kad gaminant, tešla turi būti kojočiama, pavyzdžiui koldūnams, lazanijos lakštams, tartaletės pagrindui.

Šiemet su malonumu išsitraukiau receptą, kurio nenaudojau jau keletą metų ir su didžiuliu džiaugsmu gaminome kalėdų skanėstą.

Pasidalinsiu kaip visada paprastu receptu, kuris lengvas ir tuo nuostabus!

Jums reikės:

200 g sviesto
4 šaukštų rudojo cukraus
2 kiaušinių
4 šaukštų medaus
0,5 kg miltų (naudojau "Organ" savaime kylančius miltus be gliuteno. Žr. “Vaikystės Kalėdų keksas” )
3/4 arbatinio šaukštelio ksantano gumos
2 arbatinių šaukštelių malto imbiero
Po 1 arbatinį šaukštelį maltų kvapniųjų pipirų, malto cinamono, maltų gvazdikėlių, muskatų
Kardamono pagal skonį

Kambario temperatūros sviestą išsukite iki vientisos masės, suberkite cukrų ir vėl išsukite kol masė pasidaro vientisa. Sukant masę po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite pašildytą medų, suberkite visus prieskonius ir miltus, sumaišytus su ksantano guma. Aš maišau plaktuvu tešlai, tačiau galite tešlą maišyti ir mediniu šaukštu. Kai tešla pasidaro pakankamai stangri, išminkykite  ir įvinioję į plėvelę padėkite maždaug 4 valandoms ar per naktį į šaldytuvą. 
Orkaitę ikaitinkite iki 190 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi.

O tada dalis, kuri man suteikė daugiausia džiaugsmo, kai pavyko dėl įdėtos ksantano gumos! :) Pabarstykite ant stalo miltų, kad nepriliptų tešla ir iškočiokite ją maždaug 5 mm storio. Tuomet išspauskite norimas figurėles.

Sausainius dėkite į paruoštą kepimo skardą ir kepkite apie 10-12 minučių.
Iškeptus sausainius palikite atvėsti ir jeigu norisi, papuoškite cukraus glajumi :)

Tegul jūsų namai pakvimpa pačių keptais imbieriniais sausainiais be gliuteno!