Su Šv. Kalėdom!
Linksmų Šv. Kalėdų! Būkite sveiki ir laimingi!
Linksmų Šv. Kalėdų! Būkite sveiki ir laimingi!
Vaikystėje, Kalėdas visada švęsdavome Palangoje pas prosenelius. Susirinkdavome patys artimiausi žmonės… Tas laikas būdavo gražiausias metuose! O maistas pats skaniausias! Paprastas ir tuo nepakartojamas! Tetutė (taip gražiai vadiname savo tetą, kuri kaip močiutė) visada iškepdavo skaniausių pyragų! Ir vis dar iškepa! - tik valgyti jų nebegaliu dėl kvietinių miltų. Šiemet nusprendžiau pabandyti išsikepti pati, pagal receptą, kurį užrašė krikšto mama iš tetutės užrašų :)
Išbandžiau savaime kylančius miltus be gliuteno (“Orgran”), kuriuos radau Rimi. Rekomanduoju! Jokio traškančio smėlio burnoje ir kepinys iškyla puikiai!
Miltai be gliuteno
Maniau, kad neišeis, tačiau jis tooooks paprastas, kad net man pavyko! Dar spėtumėte ir jūs! Skonis nepakartojamas: plutelė traški, o vidus minkštas ir purus. Tiesa, aš pabandymui kepiau nediduką, dalinau viską iš dviejų ir nedėjau į dalį tešlos kakavos.
Jums reikės:
300 g miltų
200 g cukraus
200 g margarino ar sviesto (naudojau sviestą)
6 kiaušinių
30 g kakavos
10 g kepimo miltelių be gliuteno (jų nenaudojau, kadangi miltai buvo savaime kylantys “Oregon”)
Vanilinio kvapo, citrinos ar mandarino žievelės
Išlydyti sviestą, atšaldyti iki kambario temperatūros. Suberti cukrų, įmušti kiaušinį, maišyti. Dėti šaukštą miltų, kulti kiaušinį, maišyti, kiaušinis, miltai, kiaušinis, miltai…
Jeigu dėsite kakavos, tuomet tešlą padalinkite į dvi dalis ir į vieną dėkite kakavą, o į kitą vanilės ar kito kvapo bei įtarkuokite citrinos ar mandarino žievelės.
Kepimo formą ištepti sviestu ir supilti tešlą. Jeigu darote iš kakavinės ir vanilinės tešlos, tuomet dėkite šaukštą vienos ir šaukštą kitos. Kepti įkaitintoje orkaitėje 180-200 laipsnių apie 25 min.
Palangoje būdavo didžiulis ir atrodydavo labai šventiškai! :)
Skanaus kekso ir gražių švenčių!
Originalus receptas pagal, kurį kepa tetutė
Kaskart valgant soją ar pamačius produkto sudėtyje užrašą “soja” - įsijungia saugiklis: ar tikrai galiu ją valgyti? Pati soja yra be gliuteno. Tačiau kaip ir avižos, dažnai ji auginama toje pačioje žemėje kur augo kviečiai, miežiai ar rugiai, vežama tuo pačiu transportu ir sandėliuojama kartu su gliuteno turinčiais grūdais. Čia kyla rizika dėl kryžminės taršos. Todėl rekomenduojama valgyti sojos produktus paženklintus be gliuteno.
Sojos padažas taip pat neturėtų gliuteno, jeigu į jį gaminant nebūtų dedami kviečiai. Todėl rinkitės tik tokį, kuris pažymėtas jog neturi gliuteno. Restoranuose dažnai naudojamas sojos padažas įvairiuose patiekaluose, todėl būtinai pasiteiraukite ar jų naudojama soja pažymėta kaip neturinti gliuteno.
Taigi, pati soja yra be gliuteno, tačiau rekomenduotina visada rinktis tokią, kuri pažymėta kaip neturinti gliuteno, vengiant kryžminės taršos.
Skaitant etiketes, abejonių gali sukelti sudedamoji dalis pavadinta “sojų lecitinas” - tai stabilizatorius, kuris yra be gliuteno.
http://celiacdisease.about.com
Užsukusi į parduotuvę, kepyklėlę ar mugę kur prekiaujama duona, visada paklausiu, ar turi duonos be gliuteno. Kodėl gi ne? Juk kasdien atsiranda lentynose vis ko nors naujo! Vienoje Vilniaus kepyklėlėje, smalsumo vedama paklausiau, gal būt turi duonos be gliuteno? - negalėjau patikėti, kai išgirdau atsakymą: “Taip! Turime duonos be gliuteno, iškeptos su spelta.” Tiesą pasakius tuomet dar nežinojau, kas yra spelta, todėl buvau linkusi patikėti užtikrinta pardavėja labiau nei savo nežinojimu. Be abejo, nusipirkau paragauti. Skubėjau į svečius ir neturėjau laiko ieškoti google informacijos apie tai. O be to, negi kepyklėlėje, kur žino kas yra gliutenas, parduotų duoną jo turinčią, kaip saugią? - buvau tikra, kad ne. Svečiuose atsiriekiau riekelę ir suvalgiau. Duona buvo pasakiško skonio! Pasidžiaugiau su kitais svečiais, kad pagaliau galėsiu ir aš valgyti tikrai skanią duoną.
Džiaugsmas truko ne ilgai: išpūtė pilvą, išbėrė, pasijutau lyg gavusi nedidelią dozę gliuteno. Nors simptomai buvo ir nestiprūs (toli gražu iki tų, kurie pasireiškia suvalgius kvietinės duonos), tačiau kitą kartą nebesinorėjo blogų pojūčių. Supratau, kad ir ką kas sakytų, privalau visada informaciją tikrinti pati!
Taigi, pasidomėjusi sužinojau, kad spelta yra kaip ir kviečiai Triticum genties grūdas, kuris turi gliuteno. FDA (U.S. Food and Drug Administration) speltos miltus nurodo žymėti kaip turinčius kviečių. Yra manoma, kad speltoje esantis glitimas sukelia mažiau alergijų nei kviečiai jo netoleruojantiems. Todėl manoma, kad kai kurie žmonės (netoleruojantys gliuteno) gali valgyti speltą ir nepasijusti blogai, tačiau ar nėra blogai veikiami organai tiksliai nežinoma. Pažįstu gliuteno netoleruojančių žmonių, kurie speltos turinčių gaminių nei už ką nesideda į burną.
Speltos duonos, kaip duonos be gliuteno man buvo siūloma ne kartą mugėse bei turgeliuose. Visada paklauskite iš ko duona pagaminta ir įsitikinkite ar tikrai išvengta kryžminės taršos (greičiausiai kiti kviečių turintys gaminiai buvo kepami toje pačioje patalpoje, naudojami tie patys indai ir pan.), o tada patys nuspręskite ar ji tinkama jūsų dietai be gliuteno.
Pasidalinkite savo patyrimais. Ar jums kada siūlė speltos duonos, kaip duonos be gliuteno? Ar ragavote? Kaip jautėtės?
Ech! Net buvau pamiršusi, kaip pasiilgau sūrelių! Mėgstu pusryčiauti lovoje: kava su pienu ir sūrelis - nuostabi dienos pradžia!
Uriga sūreliai su aguonomis yra be gliuteno, todėl galite jų skanauti, kiek širdis geidžia!
Kadangi rytoj ruošiuosi į kelionę, prisiminiau programėlę, kuri ne kartą man gelbėjo gyvybę! Rimtai! Įsivaizduokite save Kinijoje restorane bandančius paaiškinti, kad netoleruojate gliuteno! Bent manęs niekas nesuprato kol neparodžiau savo telefone mandarinų kalba parašyto teksto apie mano alergiją gliutenui. Išbandykite, tikrai patogu! Pasirenkate kalbą, kuria norite, kad tekstas apie tai būtų rodomas ir nereikia sukti galvos! Paprasta ir jums, ir restorano personalui :)
Programėlė nemokama. Galite rasti “App store” paieškoje suvedę: Gluten free cards
Argi ne puiki mintis! Šokame į kelnes ir lekiame šiltų pusryčių su gaivinančia Mimosa!
Tai gėrimas subalansuotas mums - besilaikantiems dietos be gliuteno! Visada sveikos šviežių apelsinų sultys ir šampanas (arba putojantis vynas), kurie natūraliai be gliuteno! Nuostabu!
Skanių vėlyvųjų pusryčių ir gražaus savaitgalio!
Photo by Gabrielius Stanevičius. Majonezas be gliuteno/be glitimo.
Žinote ko čia džiūgauju?! Ogi gavau gerą žinią! Pasirodo, kad mano pats skaniausias majonezas “Vilnius” yra be gliuteno! Ir balta mišrainė pati tikriausia tik su juo! :)
Gavau patvirtinimą iš “Vilniaus majonezo gamyklos” jog jų produkcijoje nenaudojamos žaliavos turinčios gliuteno. Vadinasi tiek majonezai, tiek pomidorų padažai ir kiti produktai, pagaminti šioje gamykloje, yra be gliuteno.
Jeigu esate itin jautrus šiam alergenui, turėtumėte įsitikinti, kad spirito actas jums yra tinkamas. Plačiau apie tai skaitykite čia.
Pradėjus laikytis dietos be gliuteno turite ne tik gerai išvalyti virtuvę, nes miltai lengvai pernešami oru, bet ir paruošti ją taip, kad būtų saugu gaminti.
Štai sąrašas daiktų, kuriuos turite pakeisti naujais tam, kad nejaustumėte nesibaigiančio gliuteno veikimo ir padėtumėte sau sveikti.
1. Skrudintuvas. Būtina įsigyti naują skrudintuvą, kurį naudosite griežtai tik duonai be gliuteno. Kai kurie draugai netoleruojantys gliuteno, skrudintuvą laiko spintelėje arba toliau nuo to, kuriuo skrudinama duona turinti gliuteno.
2. Neprilimpanti keptuvė (tefloninė). Tokią keptuvę rekomenduojama turėti skirtą tik maistui be gliuteno, nes jai susibraižius į tarpelius patenka gliutenas, kurį išplauti labai sudėtinga. Jeigu naudojatės keptuvėmis iš ketaus, prie jų taip pat prilimpa gliutenas ir tam, kad naudoti ją maistui be gliuteno reikėtų labai gerai iškaitinti 480 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Argi nebūtų saugiau ir paprasčiau turėti savo keptuvę tik maistui be gliuteno?
3. Mediniai virtuvės įrankiai taip pat turi būti pakeisti naujais, nes natūraliai medis turi mažų griovelių į kuriuos patenka gliutenas. Taigi, turėtumėte pakeisti naujais: medinius kočėlus, šaukštus, lopetėles vartymui, lenteles pjaustymui įskaitant tą, kuri skirta pjaustyti mėsai, jeigu buvo ant jos marinuota (marinatas gali turėti gliuteno) mėsa.
4. Kiaurasamtis. Jeigu jis buvo naudojamas pavyzdžiui makaronams nusunkti, gliutenas įstringa mažose jo skilutėse ir jį išplauti net indaplovėje yra begalo sudėtinga.
5. Sietelis miltams. Dėl mažų skylučių, tiesiog neįmanoma išplauti sietelio taip gerai, kad jis būtų saugus naudoti po to kai buvo sijojami miltai turintys gliuteno.
6. Jeigu naudojate metalinę mentelę maisto vartymui, turėtumėte ją tiesiog labai kruopščiai nuplauti po to, kai naudojote maistui turinčiam gliuteno. Tačiau plastmasines ir nailonines menteles turėtumėte įsigyti ir naudoti atskirai, tik maistui be gliuteno gaminimui.
Turiu draugų, kurie ypatingai jautrūs gliutenui ir nuo mažiausios dalelės pasijaučia blogai. Jų virtuvėje visiškai nėra gliuteno turinčių produktų. Šeimos nariai draugiškai palaiko ir namuose valgo tik maistą be gliuteno.
Amerikoje, kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje, gali rasti skirtingų gamintojų įvairiausių padažų salotoms, pažymėtų “gluten free”. Restoranuose yra atskiri meniu, skirti netoleruojantiems gliuteno. Dažniausiai viskas būna paprasta ir suprantama.
Renkantis padažą salotoms Lietuvos prekybos centruose, siūlyčiau įsigilinti į sudėtį, nes dažniausiai kaip ir daugelyje kitų perdirbtų produktų čia rasite kviečių.
Labai mėgstu cezario salotų padažą. Tačiau kaip dažnai jis būna be gliuteno? Jeigu jis gaminamas restorane, yra tikimybė, kad jame nebus gliuteno. Tačiau kartais padavėjai nepagalvoję pasako, kad padaže (gamintame restorane) nėra gliuteno. Galbūt jie miltų nededa, tačiau ar visada įsigilina į sudėtį produktų, kuriuos naudoja jau paruoštus, kaip pavyzdžiui, majonezas? Majonezas gali turėti gliuteno, todėl rizika vis tiek išlieka.
Todėl restorane saugiausia būtų rinktis padažus, kurių sudėtyje yra produktai natūraliai neturintys gliuteno: alyvuogių aliejus, citrina, natūralus jogurtas, žolelės (bazilikas, krapai, mėta ir pan.), actas (obuolių, vaisių, kukurūzų, ryžių, vyno, balzamiko).
Taigi, pažadame salotoms: valgysime jų daugiau!
Mes, lietuviai, mėgstame cepelinus! Tradiciniams cepelinams, kaip gamindavo močiutės, reikia bulvių, druskos, pipirų, maltos mėsos arba varškės įdarui, svogūnų. Puiku! Visi šie produktai yra be gliuteno. Vadinasi netoleruojantys gliuteno juos gali drąsiai valgyti!
Tačiau… ar kavinėse visada gaminami cepelinai pagal senovinį receptą? Dažnai taip nutinka, kad NE… Į cepelinus, kad geriau liptų dedamos manų kruopos ar kvietiniai miltai. Tą akimirką cepelinai tampa nebe saugūs valgyti tiems, kurie netoleruoja gliuteno ar serga celiakija. Kokia tikimybė, kad didieji restoranų tinklai gamina cepelinus iš bulvių, o ne mišinių cepelinams, kurie paprastai yra su gliutenu?
Jeigu mėgstate grietinės - spirgučių padažą, taip pat būkite atsargūs ir pasiaiškinkite, ar į padažą nėra įdėta miltų tirštinimui.
O kaip grietinė? ar ją visada saugu valgyti kavinėse? Maniau, kad taip. Tačiau pasirodo yra būdas padaryti ją purią ir skanią išplakant su kvietiniais miltais. Todėl kavinėje visada paprašykite, kad padavėja pasiteirautų virtuvės darbuotojų apie patiekalo sudėtį net užsakant tokius bulvinius patiekalus kaip kugelis, bulviniai bynai ar cepelinai.
Ir kas galėtų būti skaniau ir saugiau nei namuose pagaminti tradiciniai cepelinai iš bulvių!
Ar kada susimastėte, kad dešrelėse galėtų būti gliuteno?
Didelė dalis dešrelių savo sudėtyje turi gliuteno, todėl visada atidžiai skaitykite sudėtį ir nepamirškite to pasiteirauti restorane.
Sakoma, kad JAV 1 iš 100 žmonių serga celiakija. Kokia statistika Lietuvoje, tiksliai nėra žinoma, nes daugelis sergančiųjų to net nežino, dėl simptomų, kurie dažnai atrodo niekaip nesusiję.
Celiakijai nustatyti paprastai atkiekami tokie tyrimai:
- Kraujo tyrimai antikūniams nustatyti.
- Jeigu gydytojas mato poreikį, atliekama plonojo žarnyno biopsija (tyrimas daromas su narkoze).
Jeigu jums nėra celiakijos, gydytojas gali rekomenduoti išbandyti dietą be gliuteno, nes gali būti, kad jūs turite neceliakinį jautrumą gliutenui, kitaip sakant netoleruojate gliuteno.
Nuo ko pradėti? 2-3 savaites rekomenduojama laikytis dietos be gliuteno. Per tiek laiko turėtumėte pasijusti ženkliai geriau. Kamavę negalavimai turėtų žymiai palengvėti ar išnykti visiškai. Kai kuriems žmonėms reikia daugiau laiko, kad organizmas išsivalytų nuo gliuteno. Jeigu jums pagerėjo savijauta, vadinasi netoleruojate gliuteno ir šios dietos reikės laikytis visą laiką, kadangi vaistų gydymui nėra.
Kodėl turėtumėte atlikti tyrimus dėl celiakijos ir tik vėliau išbandyti dietą be gliuteno? Ogi todėl, kad pradėjus laikytis dietos, jūsų organizmo būklė pagerės ir atlikus tyrimus, rezultatai gali būti netikslūs. Tam, kad galėtų jus ištirti ar sergate celiakija, turėsite vėl pradėti valgyti maistą, turintį gliuteno. Kažin ar tam ryšitės po to, kai pasijusite gerai.
Bet kokiu atveju, celiakijos ir gliuteno netoleravimo diagnostikos klausimu, būtinai pasitarkite su gydytoju.
Daugiau informacijos rasite čia:
http://www.cureceliacdisease.org/
http://www.cureceliacdisease.org/
Esu baisi smaližė ir kai sužinojau, kad negaliu valgyti maisto su kviečių miltais, labai nuliūdau.
Lietuvoje nedidelis miltų be gliuteno pasirinkimas: tokių, kurie galėtų pakeisti kvietinius miltus, bet ne skonį ir konsistenciją.
Prisipažinsiu, nemėgstu aš tų ryžių, kukurūzų ar grikių miltų saldžiuose kepiniuose. Neskanu man, nors tu ką! Todėl labai apsidžiaugiau atradusi miltus be gliuteno “Schar”.
Pirmieji mano iškepti keksiukai buvo šokoladiniai, aplieti šokoladu! Kuo daugiau šokolado, tuo geriau!:))) Receptas toks paprastas, kad paprasčiau ir būti negalėtų. Jeigu pavyko man, patikėkite - pavyks kiekvienam!
Jums reikės:
150 g sviesto
150 g juodojo šokolado (pažiūrėkite, kad šokolade nebūtų gliuteno)
150 g cukraus
150 g miltų be gliuteno (naudoju “Schar”)
4 kiaušinių
1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių BE GLIUTENO
Įjungiu orkaitę nustačiusi 200 laipsnių temperatūrą. Kol užmaišau tešlą ji būna kaip tik įkaitusi.
Iš pradžių išlydau sviestą kartu su šokoladu. Kai sviestas pravėsta sudedu cukrų, o tada imušu kiaušinius ir gerai išmaišau. Įberiu miltus ir kepimo miltelius be gliuteno, bei gerai išmaišau, kad tešla būtų vientisa. Nenustebkite, tešla bus gana skysta.
Ne visi kepimo milteliai yra be gliuteno! Todėl naudokite tokius ant kurių pažymėta “be gliuteno” arba atidžiai perskaitykite sudėtį.
Visada naudoju popierines keksiukų formeles, kad tešla nepriliptų. Kepti apie 15-20 minučių, priklauso nuo keksiukų formos dydžio.
Į keksiukus galite įmaišyti šokolado gabaliukų arba riešutų. O aš labai mėgstu išlydyti plytelę juodojo šokolado ir juo aptepti jau atvėsusius keksiukus.
Smalyžiaukite!
Draugiškas priminimas: pašto ženklų ir vokų klijai turi gliuteno. Todėl sudrėkinkite juos vandeniu, o ne liežuviu 😜
Juk mano draugai dar siunčia tikrus, popierinius šventinius sveikinimus?!🤗
Vakar turėjau labai įdomų pokalbį, čia Los Andžele, su gliuteno netoleruojančiu pažįstamu, vardu Tomas.
Tomo draugė gali valgyti viską kas turi gliuteno. Tačiau to nedaro. Žinote kodėl?! - pasirodo, jeigu draugė gėrė kviečių alų ir jiedu pasibučiavo - Tomui pasireiškia visi negalavimai, tarsi jis būtų valgęs gliuteno.
Lūpdažis - o prie ko čia Tomas ir lūpų dažai?! - Pasirodo, jeigu Tomo draugė pasidažo lūpdažiu turinčiu gliuteno ir jie pasibučiuoja, ateinančias savaites jos mylimasis jaučiasi blogai.
Turbūt supratote, jog ir moterys netoleruojančios gliuteno turėtų lūpas dažyti tik dažais be gliuteno.
Ar pagalvojote apie tai, kad gliuteno netoleruojančių žmonių artimieji yra taip pat savotiškai įtraukiami į šią dietą ir turėtų laikytis tam tikrų taisyklių, kad neapnuodytų to, kuris jiems svarbus.
Pradėjus laikytis begliutenės dietos, mane gydantis profesorius, avižas priskyrė prie kviečių, rugių ir miežių, kurių turėjau atsisakyti. Tačiau, keliolikos metų mokslininkų atliktų tyrimų metu, buvo išsiaiškinta, kad avižos yra natūraliai be gliuteno ir yra saugios didžiajai daliai sergančiųjų celiakija ir netoleruojančiųjų gliuteno. Būtina paminėti, kad vis dėlto yra labai nedidelė dalis žmonių sergančiųjų celiakija bei netoleruojančiųjų gliuteno, kurie visiškai negali valgyti avižų. Jeigu nusprendėte jas išbandyti, darykite tai labai mažais kiekiais ir stebėkite kaip avižos jus veikia.
Dažnai tas pats ūkis augina avižas, kviečius, rugius ir miežius. Vadinasi, visi šie grūdai greičiausiai yra vežami tuo pačiu transportu, malami tuose pačiuose įrenginiuose, bei sandėliuojami tame pačiame sandėlyje. Paprastai ūkininkai neplauna transporto ar malimo įrenginių tarp skirtingų grūdų transportavimo, malimo ar sandėliavimo. Tokiu atveju avižos nebegali būti laikomos be gliuteno dėl kryžminės taršos.
Taip pat patartina vengti ar atidžiai skaityti sudėtį greitai paruošiamų bei su įvairiais priedais avižų košių, jeigu jos nepažymėtos ženklinimu “Be glitimo”.
Laikantis dietos be gliuteno rekomenduotina vartoti natūralias avižas, pažymėtas, jog produkte nėra gliuteno.
Daugiau informacijos galite rasti čia:
Amerikoje gliuteno netoleravimo problema yra plačiai žinoma. Todėl parduotuvių lentynos nukrautos produktais be gliuteno. Tikras rojus man! smile emoticon Populiariausias užrašas žymintis, kad produkte nėra gliuteno yra GLUTEN FREE. Lietuvoje: BE GLITIMO ar BE GLIUTENO.
Tačiau būtina paminėti ir kitus žymėjimus ant produktų pakuočių reiškiančius, kad produkte gliutenas neviršyja saugaus 20 ppm (20 dalelių milijone) kiekio:
- BE GLIUTENO
- BE GLITIMO
- GLUTEN FREE
- WITHOUT GLUTEN
- FREE OF GLUTEN
- NO GLUTEN
- SIN GLUTEN
- GLUTENFREIE
-SANS GLUTEN
GF - (angl. “gluten free” sutrumpinimas) tokį žymėjimą dažniausiai rasite užsienio restoranų meniu, šalia patiekalų be gliuteno ir ant produktų pakuočių.
Jeigu ant produkto pakuotės žymima, jog nėra kviečių (perbraukta kviečio varpa ir parašyta be kviečių), tai nereiškia, kad produktas be gliuteno!
Kaip ten sakoma: nuo žioplumo vaistų nėra… Tiesa! Aš šitiek metų buvau įsitikinusi, kad NUTELLA turi gliuteno. Pasirodo - NETIESA! Būtumėte matę mano plačią šypseną, kai vienoje Los Andželo parduotuvėje prie Nutella’os pamačiau užrašą “GLUTEN FREE”. Nutella yra be gliuteno ir galime ją skanauti kiek tik širdis geidžia!
Lietuvoje parduodama Nutella yra gaminama Lenkijoje, todėl susiekiau su gamintojais ir gavau patvirtinimą:
"Dear Madam,
Thank you for contacting us. In response to your question we can confirm that Nutella that is purchased in Lithuania is gluten free.
Best regards,
Aleksandra Mantorska
Serwis Konsumencki
Ferrero Polska Commercial Sp. z o.o."
Skanių pusryčių!
Tikrai NE. Tai, kad produkte nėra kviečių, nereiškia, kad nėra gliuteno. Pagalvokite, daugybė alaus rūšių yra gaminama ne iš kviečių, o iš avižų. Toks alus kviečių neturės, tačiau gliuteno bus.
Kai kurie žmonės turi alergija tik kviečiams, bet ne gliutenui, todėl jiems dieta be gliuteno nėra taikoma. Atvirkščiai, tai, kad žymima be gliuteno, žmonėms turintiems alergija kviečiams, taip pat gali būti neteisingas maistas, nes jame gali būti kviečių iš kurių pašalintas gliutenas.
Taigi neapsirikite! Jeigu matote užbrauktą kviečio varpą ir užrašą “Be kviečių” (angl. “Wheat free”), tai tikrai nereiškia, kad produktas yra be gliuteno. Jis yra be kviečių.
Jeigu produktas yra “Be kviečių” IR “Be gliuteno”, tai būtinai turi būti pažymėta kaip šioje nuotraukoje.