Naminiai grietiniečiai iš grikių miltų

 
Grietiniečiai iš grikių miltų

Grietiniečiai iš grikių miltų

 

O kaip skanu namuose pagamintas maistas! Onutė dalinasi naminių grietiniečių receptu iš grikių miltų. Receptą prisegu taip, kaip Onutė dalinasi :)

Nuo savęs primenu tik tai, kad įsitikinkite jog kepimo milteliai yra be gliuteno. Miltai naudojami tik grikių, kurie yra be gliuteno.

Skanaus!

receptas be gliuteno.jpg
Grietiniečiai palyginimui iš kvietinių miltų ir tamsesni - iš grikių miltų

Grietiniečiai palyginimui iš kvietinių miltų ir tamsesni - iš grikių miltų

Braziliška sūrio duona - Pão de Queijo

 
Namuose kepta braziliška sūrio duona

Namuose kepta braziliška sūrio duona

 

Kartą besibastant po miestą ir ieškant kur papietauti, draugai primygtinai siūlė išbandyti brazilišką restoraną. Man brazilų maistas asocijuojasi su daugybe mėsos. Diena buvo karšta ir taip jos nesinorėjo… Viena prieš tris - balsų persvara ne mano naudai. Kaip visada tik įėjusi užduodu pirmą klausimą, ar turėtų patiekalų be gliuteno. Mano nuostabai buvo pasakyta, kad jų didžioji dauguma ir be to, jie turi duonos begliuteno! Hm, darėsi įdomu… Kodėl brazilų restorane turėtų rūpintis duona be gliuteno?  

Fogo De Chao restorane paragauta sūrio duona

Fogo De Chao restorane paragauta sūrio duona

Paragavusi supratau, kad tai skaniausia duona, kurią ragavau pradėjusi laikytis dietos be gliuteno! Iš tiesų, tai nėra kaip tipinė duona, ant kurios tepame sumuštinius, tai tarsi minkšti kamuoliukai apskrudę iš išorės ir dieviškai skanūs!

Mėsos tą dieną ir nebereikėjo. Valgiau tik juos :) Padavėjos nespėjo nešti šiltučių ir skanučių kamuoliukų mūsų stalui. 

Tapijokos miltai yra be gliuteno

Tapijokos miltai yra be gliuteno

Grįžusi pradėjau paiešką šios nepakartojamo skonio duonos recepto. Radau keletą skirtingų gaminimo būdų, o labiausiai man patiko šis, nes pasirodė pats paprasčiausias :)

Jums reikės:

  • 1 kiaušinio (kambario temperatūros)
  • 2/3 puoduko pieno 
  • 1/3 alyvuogių aliejaus (ar kito neintensyvaus skonio bei kvapo aliejaus)
  • 1 1/2 puoduko (170 g) tapijokos miltų
  • 1/2 puoduko kietojo sūrio (gali būti parmezano, Džiugas ar bet koks jūsų mėgstamas)
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
Surio duona.jpg

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
Kepimui naudokite mini keksiukų formeles. Jas ištepkite aliejumi. 
Arba popierines mini keksiukų formeles. Tokiu atveju aliejumi ištepti nebereikia. 
O dabar geroji dalis. Viską sudėkite į plaktuvą ir gerai išplakite iki vientisos masės. Viskas! Tešla gaunasi gana skysta. Supilkite ją į formeles jų neperpildant (1/8) ir dėkite į įkaitintą orkaitę 15-20 minučių. Ištraukus palikite truputį atvėsti. Valgyti reikėtų dar šiltas :)
Galite skanauti tiesiog vienas ar prie kitųpatiekalų.

Jeigu norisi paįvairinti, galima įdėti rozmarino, provanso žolelių ar kitų jūsų mėgstamų prieskonių.

Paprasta ir skanu!

Sveikos ir skanios salotos visiems! Quinoa

 
Photo by Gabrielius Stanevičius

Photo by Gabrielius Stanevičius

 

Taip, tai tos pačios salotos, kurias matėte, jeigu skaitėte straipsnį žurnale “Žmonės”. Tačiau jeigu neskaitėte, tuomet būtinai turiu pasidalinti, ypač artėjant šiltiems orams, kai visi norime būti sveiki ir gražūs!

Bolivinės balandos (angl. Quinoa) yra labai populiarios tarp žmonių, kurie sveikai maitinasi. Jose yra visos devynios amino rūgštys, todėl rekomenduojamos vegetarams, esantis riboflavinas itin naudingas sergantiems migrena, o dėl gausybės naudingų medžiagų, rekomenduojamos sergantiems diabetu ir  ateroskleroze. Taip pat šiose kruopose yra geležies, magnio, fosforo, kalcio. Tai puikios kruopos žmonėms, norintiems sulieknėti, nes ilgam suteikia sotumo jausmą. O svarbiausia, kad jos yra be gliuteno. 

Turbūt neveltui pirmą kartą jas paragavau pas savo mielą gydytoją Ingą Greblikienę, čia Amerikoje, kuri jas pateikė kaip garnyrą, šiltas prie mėsos patiekalo. Nustebusi klausiau, kas čia?! Ji akį pamerkusi pasakė, valgyk drąsiai, jos ir tau galimos! :) Tiesą pasakius mėsos nebereikėjo, pasigardžiuodama valgiau vienas kruopas, kurias ji buvo pakepinusi su svogūniukais ir dar kažkuo. :)

Antras kartas buvo svečiuose pas kaimyną, taip pat daktarą, Giedrių. :) Jis atskleidė geriausiai šių sveikų kruopų skonį kaip tik buvo galima tikėtis pagaminęs pagal receptą, kurį rasite čia! Šios salotos sužavėjo visus svečius tiek skoniu, tiek išvaizda bei pateikimu. Nepaliko abejingu nė vieno! :) Būtinai išbandykite ir nustebinkite savo šeimą bei draugus ir jūs!

Bolivinių balandų salotos

Salotoms:
1 stiklinė bolivinių balandų sėklų
2 stiklinės daržovių ar vištienos sultinio (be gliuteno)
1 stiklinė žaliųjų žirnelių (naudoju šaldytus)
1 nedidelis raudonasis svogūnas
1/2 geltonosios saldžiosios paprikos
1/3 stiklinės smulkiai sukapotų žalumynų: petražolių, bazilikų, kalendrų
2 šaukštai smulkiai sukapotų svogūnų laiškų
2 šaukštai smulkiai sukapotų peletrūnų lapelių
1/2 stiklinės sutrupinto fetos sūrio
1/2 stiklinės granatų sėklų

Padažui:
1/4 stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių
2 šaukštai šviežiai spaustų citrinų sulčių
1/2 šaukšto rudojo cukraus arba skysto medaus
1/2 šaukštelio druskos
žiupsnelis juodųjų pipirų
2 šaukštai alyvuogių aliejaus

Balandų sėklas gerai nuplaukite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Į verdantį daržovių ar vištienos sultinį sudėkite sėklas ir sumažinę ugnį iki minimumo uždenkite dangtį bei troškinkite 15 minučių, kol nebeliks skysčio. Išvirusios sėklos turi būti minkštos, tačiau ne ištižusios. Suberkite jas į dubenį ir pakedenę šakute, palikite atvėsti.

Kitame dubenyje užvirinkite 2-3 stiklines vandens ir suberkite žirnelius. Pavirkite 2-3 minutes ir iškart nuplaukite po šaltu vandeniu. Tuomet palikite atvėsti.

Raudonąjį svogūną ir papriką supjaustykite mažais kūbeliais.
Nedidialiame inde sumaišykite visus padažo ingredientus.

Dideliame dubenyje sumaišykite virtas balandų sėklas, žirnelius, svogūną, papriką, sukapotus žalumynus, svogūnų laiškus ir peletrūnų lapus, atsargiai įmaišykite sutrupintą fetą ir granatų sėklas. Prieš patiekdami ant stalo dar kartą gerai išmaišykite padažą ir užpilkite jį ant salotų. 

Skanaus!

Happy food! - arba Tostadas su vištiena draugų vakarėliui

 
Tostadas be gliuteno

Tostadas be gliuteno

 

“Happy food!” -  taip meksikietišką maistą vadina ten gyvenantys draugai:) Happy food - happy people :))) Ir iš tiesų, meksikiečiai mėgsta skaniai ir sočiai pavalgyti. Ir atrodo jie visi laimingi, šypsosi, malonūs ir draugiški :)) Kaip draugai ir žadėjo, galėjau ragauti daug visko, o tai darė laimingą ir mane :)

Playa del Carmen vietiniame restoranėlyje

Playa del Carmen vietiniame restoranėlyje

Milthon, draugas gyvenentis Playa del Carmen, paruošė skanią ir spalvingą vakarienę per keliolika minučių :)) O man patinka viskas kas paprastai pagaminama ir gardu! Taigi, truputį pamoderavus, pasigaminkime ir mes :)

Kaip jau esu minėjusi, meksikiečiai viską daro “iš akies” ir gauti tikslias proporcijas yra sudėtinga :) Tačiau tai ir yra smagioji dalis :))

Jums reikės:

  • Kukurūzų Taco, kuriuos galite pasigaminti namuose (receptas su video žemiau) arba nusipirkti daugumoje didžiųjų prekybos centrų esančių pvz. Santa Maria “Taco shells”. (Žr. nuotrauką)
  • Tamsių konservuotų pupelių (patikrinkite sudėtį, įsitikinkite, kad jos be gliuteno)
  • Virtos vištienos krūtinėlės (plėšytos)
  • Pomidoro supjaustyto kūbeliais
  • Iceberg salotų pasmulkintų
  • Jogurtinės grietinės 10 proc. riebumo
  • Fetos sūrio tarkuoto
  • Prinokusio avokado
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų
 
Gatvėje gaminami taco

Gatvėje gaminami taco

 


Meksikoje prekybos centre galima nusipirkti minkštutėlių, šiltų kukurūzų taco ir namuose jų kepti nėra būtina. O dar smagiau nusipirkti iš močiutės gaminančios tiesiog gatvėje, kurios mama, močiutė, prosenelė ir dar nežinia kiek kartų darė tą patį.

Kukurūzų taco 

Kukurūzų taco 

Tačiau, Lietuvoje šiltų ir minkštų kukurūzų taco parduotuvėse tikrai nerasime, todėl galite pasigaminti patys arba jeigu neturite laiko, tiesiog nusipirkti prekybos centruose parduodamų pvz. Santa Maria “Taco Shells”, kurie yra ir be gliukozės bei laktozės.

Iš anksto išsivirkite visą vištienos krūtinėlę pasūdytame vandenyje. Galite ją palikti ir šaldytuve iki vakaro, o galite naudoti ir šiltą. Pagal originalų receptą ji turėtų būti dedama jau atvėsusi, tačiau Milthon mėgsta ją prieš serviruodamas keletą minučių pašildyti ant keptuvės.

Meksikoje galima nusipirkti jau sutrintų konservuotų pupelių, tačiau Lietuvoje tokių mačiusi nesu (o gal blogai žiūrėjau?:) ). Todėl konservuotas pupeles reikėtų truputį pašildyti ir lengvai pertrinti su grūstuve bulvėms. 

Meksikietiskas maistas be gliuteno be glitimo.jpg

Tuomet imame taco, ant jo tepame šaukštą pupelių, dedame vištienos, truputį pomidorų, iceberg salotų, užpilame arbatinį šaukštelį grietinės, pabarstome fetos sūriu, arbatiniu šaukšteliu iškabiname prinokusio avokado ir truputį šviežių pipiriukų.

 

O jeigu nuspręsite pasigaminti Taco namuose, Jums reikės:

2 puodelių masa harina kukurūzų miltų 
1 1/4 puodelių kambario temperatūros vandens
Galite įdėti žiupsnelį druskos, bet nėra būtina

Miltus suberti į dubenį ir supilti 1 puodelį vandens. Išminkyti rankomis. Tuomet supilti likusį vandenį ir gerai paminkyti tešlą. Tuomet uždengus ją palikti  maždaug 30 minučių.

Suformuoti rutuliukus, juos iškočiuoti į apvalius blynus ir kepti ant įkaitintos storu dugnu ar ketaus keptuvės be jokių riebalų. Maždaug minutę iš vienos pusės ir tiek pat apvertus iš kitos pusės. Išsamesnius video, galite pažiūrėti ir čia:

https://www.youtube.com/watch?v=VToLFw-eH2s
https://www.youtube.com/watch?v=ejob-uGiHLw
https://www.youtube.com/watch?v=HzKuWBDDLPg

Šis patiekalas puikiai tinka draugų vakarėliui, nes paprastai ir greitai jį pasigaminsite namuose. O skoniu ir spalvomis nenusivilsite tikrai! Happy food for happy people, pasakytų mano draugas!

Buen provecho!!! 
Skanaus!

Esquites ir Elote arba kukurūzai meksikietiškai

 
Lietuviška Esquites versija

Lietuviška Esquites versija

 

Tai yra patiekalas ar užkandis, dėl kurio mano vyras yra pametęs galvą! Paruošimas paprastesnis nei paprastas ir mums laaabai patinka! :))

Su Milthon

Su Milthon

Mūsų draugas, kuris yra meksikietis, vardu Milthon yra nuostabus kulinaras, o receptus paveldėjo iš savo močiutės. Jis sako, kad kukurūzas nuo senų laikų buvo pagrindinis komponentas jų mityboje. Milthon juokiasi, kad meksikiečiai valgo daug “vitamino T”, kurie yra iš kukurūzų miltų: tortilla, tostadas, tamales, tacos, tortas ir daug kitų nuostabių patiekalų :) O kukurūzai paverčia juos “bumbuliukais”, t.y. padaro apkūniais :) 
Milthon papasakojo žinomą meksikietišką legendą apie kukurūzus:
Senais laikais nebuvo nieko tik žemė, vanduo ir augalai. Ir Dievas nusprendė sukuti žmogų. Sumaišė žemę su vandeniu ir iš šios masės nulipdė žmogaus figūrą. Jis paėmė kukurūzą kaip augalą, kuris davė gyvybę figurėlei ir taip atsirado žmogus. Iš čia atsirado posakis - kukurūzų vaikas (ispaniškai “hijo del maiz”). Kaip kai kurie iš mūsų naudojame išsireiškimą “Jėzus Marija”, taip meksikiečiai sako “hijo del maiz” t.y. “kukurūzų vaikas”.
Be abejo, mes neturime tiksliai visų ingridientų Lietuvoje, tačiau Milthon yra adaptavęs šį receptą ir Esquites bei Elote puikiai sekasi pagaminti iš to ką turime :) Tikslių proporcijų kiek ko dėti jis įvardinti negalėjo, nes kaip sako, meksikiečiai niekada nesivadovauja receptu ir viską gamina “iš akies”.
Tai nuostabus gatvės maistas, kurį galite pabandyti pasigaminti ir namuose :)

 
Playa Del Carmen. Gatvėje parduodamas maistas.

Playa Del Carmen. Gatvėje parduodamas maistas.

 

Esquites:

 Esquites pilamas į puodelį

 Esquites pilamas į puodelį

Nupjauti kukurūzus (geltonas dalis, kurias valgome išvirę) nuo burbuolės ir virti vandenyje su prieskokine žole, kuri vadinasi epazote. Tačiau tokios Lietuvoje mes neturime, todėl skoniui pagerinti į verdantį vandenį įdėti truputį sultinio (be gliuteno) ir virti kol pasidarys minkšti. Arba galite nusipirkti jau išvirtą kukurūzą, pasidaryti sultinio ir nupjovus kukurūzus nuo burbuliuolės pavirti jame 5 minutes kol pašils. 


Galima valgyti iš puodelio ar nedidelio dubenėlio, į kurį įdėti kukurūzus, šaukstelį majonezo (be gliuteno), tarkuoto fetos sūrio (pagal skonį, maždaug 1-2 šaukštelius), pabarstyti čili miltelių, jeigu mėgstate aštriau. Jeigu norisi, kad būtų skysčiau galima užpilti sultinio, kuriame virė kukurūzas ir užbarstyti truputį smulkintos kalendros.

Elote. Su drauge Ernesta, kuri gyvena Meksikoje.

Elote. Su drauge Ernesta, kuri gyvena Meksikoje.

Elote: 
Sudėtis visiškai ta pati, tik pateikimas truputį kitoks, t.y. valgoma tiesiai nuo burbuolės :)

Tuomet verdama visa kukurūzo burbuolė sultinyje. Kai pasidaro minkšta, visa burbuolė ištepama majonezu, apibarstoma sūriu ir jeigu norisi aštriau pabarstoma čili pipirų milteliais.

Kukuruzo burbuolė aptepama majonezu

Kukuruzo burbuolė aptepama majonezu

Kukurūzo burbuolė apibarstoma sūriu

Kukurūzo burbuolė apibarstoma sūriu

Skanaus!

Vezuvijaus pyragaitis, Lava cake, Šokoladinis suflė, Fondantas - kaip pavadinsi, taip nepagadinsi

Photo by Gabrielius Stanevičius

Photo by Gabrielius Stanevičius

Sveikinu visus su Lietuvos valstybės atkūrimo diena! 
Nuostabi šventė ir puiki proga atšvęsti :) Šiandien, turbūt norėsis daug nuveikti, apsilankyti renginiuose ir virtuvėje plušėti daug laiko nebus. O kokia šventė be deserto? Šį kartą pasiūlysiu greitą ir paprastą pyragėlį, kurį Kristina Jatautaitė vadina Vezuvijaus, neretai išgirstu vadinant ir šokoladiniu suflė ar lava cake, o aš sakau su karštu šokoladiniu vidumi :))) Kodėl? Ogi todėl, kad visa jo esmė yra pragnybus, kad išbėgtų šilta šokoladinė masė! Jis puikiausiai tinka besilaikantiems dietos be gliuteno, nes pagal recepta reikia laaaabai mažai miltų, be abejo, be gliuteno :)

3 - 4 pyragėliams Jums reikės:
3 kiaušinių (vidutinio dydžio)
3 šaukštų "Schar" miltų be gliuteno
3 šaukštų cukraus
100gr juodojo šokolado (be gliuteno)
80g sviesto

Garų vonelėje ištirpinti šokoladą su sviestu kartu. Kiaušinius išplakti su cukrumi, įdėti miltus be gliuteno, gerai išmaišyti. Į masę supilti ištirpusį šokoladą su sviestu. Viską gerai išmaišyti. Supilti į formeles (išteptas sviestu)neperpildant, maždaug 3/4 tūrio ir kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 12-13 min. Iš tiesų reikia vis žvilgtelti ar nepradėjo skilinėti pyragaičių viršus. Jei skilinėja - pyragaitis yra pasiruošęs būti suvalgomas tuoj pat! Svarbiausia neperkepti, kad pragnybus bėgtų klampi šokoladinė masė.
Šalia puikiausiai tinka vanilinių ledų kamuoliukas (be gliuteno gausite Ikea parduotuvėje), braškė ar kokia kita uoga :)
Nu kažkaip taip! :) - rašo Kristina Jatautaitė.

Gražios šventės ir skanaus deserto!

 

Užgavėnių blynai

Blynai be gliuteno

Blynai be gliuteno

Nuo vaikystės mama per užgavėnes kepdavo miltinius blynus. Kokie jie būdavo skanūs su grietine ir braškių uogiene! Kitaip šios šventės neįsivaizduoju :) Todėl ir dabar, nors kvietinių miltų mano valgiaraštyje nebėra, pabandžiau iškepti kuo panašesnius į tuos, kuriuos valgydavome vaikystėje. Ir jokiu būdu negudraukite, jeigu netoleruojate gliuteno - jokių kvietinių miltų, nė šaukšto! Jeigu norisi vientisesnės, klampesnės tešlos, geriau įdėkite ketvirtį arbatinio šaukštelio ksantano gumos (ji bent neturi gliuteno).
Mama tešlą blynams darydavo su pienu, o močiutė tiesiog su šaltu vandeniu - tuomet jie gaunasi traškesni.

O štai ir paprastas receptas:

1 puodelis šalto vandens arba pieno
2 kiaušiniai
2 valgomieji šaukštai ištirpinto sviesto
3 valgomieji šaukštai cukraus
1.5 puodelio miltų be gliuteno
1/2 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
Žiupsnelis druskos
Aliejaus kepimui

Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite ištirpintą sviestą, supilkite vandenį ar pieną, įdėkite druską, miltus be gliuteno, jeigu naudojate įberkite ksantano gumą, vanilinį cukrų ir viską gerai išmaišykite, kad neliktų miltų gumuliukų. 
Kepkite ant gerai įkaitintos keptuvės.

Nepamirškite, kad turėtumėte naudoti atskirą keptuvę maistui be gliuteno.
Taip pat blog’e galite rasti ir varškėtukus bei paprasčiausius blynus iš dviejų ingridientų: bananų ir kiaušinių. 

Linksmai išvarykime žiemą iš kiemo! :)

 

Vilmos pyragas be gliuteno ir laktozės

Šiandien Vilmos pasiūlytas pyrago receptas nudžiugins ne tik netoleruojančius gliuteno, bet ir laktozės :) Puikus pasirinkimas!

Photo by Vilma

Photo by Vilma

Jums reikės:
4 kiaušinių
100 g cukraus
3 valgomų šaukštų išlydyto Ghi sviesto
100 g augalinio pieno (Vilma naudojo sezamų)
200 g miltų be gliuteno (žr. nuotrauką. Pirkta Livinn) 
1 arb. šaukštelio kepimo miltelių (be gliuteno!)
Vanilės
Saujos razinų

Photo by Vilma

Photo by Vilma

Kiaušinius, vanilę, cukrų išplakti kol masė 3 kartus padidės, supilti Ghi sviestą, pieną, kepimo miltelius sumaišyti su miltais be gliuteno ir palengva suberti maišant į bendrą masę. Razinas pabarstyti miltais ir įmaišyti į tešlą. Kepimo skardą ištepti Ghi sviestu, kad tešla nepriliptų. Kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 min.

Vilma džiaugiasi, kad puikiai įvertino ne tik dukrytė, bet ir svečiai! :)

Ačiū Vilmai už puikų receptą!

Vilmos duona be gliuteno

 
Vilmos kepta duona be gliuteno

Vilmos kepta duona be gliuteno

 

Duona... tai matyt vienintelis dalykas, kurio man trūksta laikantis dietos be gliuteno... Minkštos, skanios, įprastos duonos :) 

Vakar atsidariusi žinutes, pirmą ką pamačiau, tai šios duonos nuotrauką :) Net per atstumą, atrodo, jaučiu jos kvapą! Suskubau parašyti Vilmai ir paprašyti šio recepto bei kepimo būdo.

Pasirodo ji kepta duonkepėje, kurioje yra nustatymas “gluten free” duonai kepti. Tiesą pasakius kaip tik prieš porą dienų, bandžiau ją keletą kartų kepti taip pat, tačiau manojoje nėra nustatymo gluten free. Kepiau su Schar ir Orgran miltais (vietoje kvietinių) pagal receptą siūlomą duonkepės knygutėje. Nepavyko… Gavosi kieta kaip akmuo… 

Duona kepta duonkepėje pagal receptą ant pakuotės 

Duona kepta duonkepėje pagal receptą ant pakuotės 

Taigi, Vilma naudojo Livinn parduotuvėje pirktą mišinį duonai kepti ant kurio pakuotės sakoma pridėti tik mielių ir vandens. Pagal siūlomą receptą vakar iškepiau ir aš. Rezultatas palyginti su mano naudotais miltais tikrai geras: duona iškilusi, minkšta. Tiesa truputį rūgštoka ir labai jau jaučiasi avižos. Kepiau duonkepėje pasirinkusi Basic programą ir kaip Vilma rekomendavo pasirinkau svorį 2 lb bei vidutinį apskrudimo lygį. Galite pabandyti ir jūs…

 

Vilmai leidus, dalinuosi jos ištobulintu receptu!:

Miltų mišinys duonai kepti

Miltų mišinys duonai kepti

Jums reikės: 
200 ml vandens
1 arb. šaukštelio druskos
4 valg. šaukštų cukraus
3 valg. šaukštų aliejaus
1 valg. šaukšto medaus
2 kiaušinių
500 g miltų mišinio duonai be gliuteno (pirkto Livinn parduotuvėje, žr.nuotrauką)
1 ir 1/2 arb. šaukštelio sausų mielių
Sezamo ir moliūgų sėklų

Viską paeiliui sudėkite į duonkepę ir nemaišykite.
Vilma rašo: “Duonkepėje kepė pagal 2lb dydį, medium skrudinimą, gluten free programą, 3 val. Nuostabaus skonio duona :) kurią galima išsikepti ir orkaitėje”.

“Kepant orkaitėje siūlyčiau daryti taip: išplakti kiaušinius su druska ir cukrumi, supilti skystus produktus, miltus sumaišyti su mielėmis, po truputį maišant supilti į bendrą masę, gerai išmaišius padėti pakilti šiltai, pvz. į vos pašildytą orkaitę geram pusvalandžiui ar net valandai. Tada kepimo skardą ištepti apiejumi ir kepti 180 laipsnių temperatūroje, manau apie valandą, na kol iškeps. Galima patikrinti mediniu pagaliuku;)”. Kepant pagal siūlomą receptą ant duonos mišinio pakuotės, Vilma siūlo įdėti bent 4 šaukštus cukraus ir 1 arbatinį šaukštelį druskos. “Skonis akivaizdžiai pasikeis ;)”- rašo Vilma.

Labai ačiū Vilmai, kad pasidalino nuostabiu receptu ir rezultatais!
Lėkime išbandyti ir mes! :) 

 

Bananiniai blyneliai be gliuteno - gera dienos pradžia!

Bananiniai blyneliai be gliuteno.jpg

Svečiavausi pas draugę, kuri tarp kitko užsiminė kokius skanius ir paprastus blynelius kepa. Jos vyras intensyviai linksėjo galvą :) Argi galėjau nesužinoti recepto?! Minkštučiai, švelnučiai ir tokie paprasti!

Jums reikės:
1 gerai prinokusio banano
2 kiaušinių
keleto šaukštų aliejaus kepimui

Ir.. viskas!
Sutrinkite bananą, įmuškite ir išmaišykite kiaušinius. Kepkite įkaitintoje keptuvėje kaip įprastus blynus. 
Paįvairinimui galite įberti malto cinamono ar kakavos :)

Bananiniai - šokoladiniai keksiukai

 
Bananiniai sokoladiniai keksiukai be gliuteno be glitimo.jpg
 

Jie lyg svajonė! 
Niekada nebuvau didelė keksiukų mėgėja, kol kartą į svečius atvažiavusi draugė atsivežė šių gardėsių. Jų skonis buvo pasakiškas! Tuo metu dar nežinojau, kad netoleruoju gliuteno ir vienu kartu suvalgiau net keturis! Be abejo, gavau receptą. Kai sužinojau, kad nebegaliu jų gaminti pagal gautą originalų receptą dėl sudėtyje esančių kvietinių miltų, labai apsidžiaugiau, kai truputį paimprovizavus puikiai pavyko ir be gliuteno! 

Jums reikės:

1.5 stiklinės miltų be gliuteno (naudojau “Schar”)
1/3 stiklinės cukraus
1 arb. š. kepimo miltelių (būtinai naudokite be gliuteno!)
1 arb. š. sodos
1 arb. š. malto cinamono
1/4 arb. š. druskos

1 stiklinė trintų bananų (labai svarbu, kad būtų gerai sunokę)
1 didelis kiaušinis
110 g sviesto
1/4 stiklinės kefyro ar jogurto
1/4 stiklinės medaus
1 arb.š. vanilės ekstrakto
100 g tamsaus šokolado gabalėlių (įsitikinkite, kad šokolade nėra gliuteno)

Įkaitinu orkaitę iki 180 laipsnių.
Keksiukų formeles iškloju popierinėmis formelėmis.

Dubenyje sumaišau miltus be gliuteno, cukrų, kepimo miltelius, sodą, druską ir cinamoną.

Kitame dubenyje sutrinu bananus (su šakute arba grūstuvu bulvių košei), tuomet įmušu kiaušinį, ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Išmaišau. Supilu jogurtą ar kefyrą, vanilės ekstraktą, medų ir išmaišau. Imu dubenį su miltais ir atsargiai į bananų masę įmaišau miltų masę. Dedu pora šaukštų miltų masės ir mediniu šaukštu išmaišau, vėl dedu pora šaukštų miltų masės ir vėl maišau. Niekada nenaudoju elektrinio maišytuvo šiai tešlai užmaišyti, kad per daug nesustrintų bananai. Kai miltai įmaišyti suberiu gabaliukais kapotą šokoladą, švelniai išmaišau ir pilu tešlą į keksiukų formeles. Tik neperpildykite formelių, nes keksiukai dar iškils.

Kepti apie 25 minutes. 15 min ataušinkite ir skanaukite!
Man jie skaniausi tą pačią dieną :)

Skaniausias tortas be gliuteno!

 
Photo by Gabrielius Stanevičius

Photo by Gabrielius Stanevičius

 

Vakar švenčiau gimtadienį su geriausiu pasaulyje tortu be gliuteno! Kas ragavo (o ragavusių jau yra nemažai), visi prašė pakartoti!!!
Beata turbūt net nežino, kokį gėrį sukūrė tinkantį ir mums, gliuteno netoleruojantiems! Nuo to karto, kai Kristina Jatautaitė - Stanevičienė pagamino šį skanumyną pagal Beatos receptą “Morenginis pyragas su braškėmis arba pavlova” ir iškilmingai pranešė, jog jis be gliuteno, negaliu nei vienos šventės švęsti be jo! Nepatikėsite... per vieną draugų susibūrimą Kristinai teko pagaminti net tris “Pavlova” tortus, nors be jų turėjome dar bent keturių rūšių tortus.

Patikėkite, šis skanėstas vertas kiekvienos suvalgytos kalorijos! 

O receptą rasite čia:

http://www.beatosvirtuve.lt

Photo by Gabrielius Stanevičius

Photo by Gabrielius Stanevičius

Troškinys miške

Atėjo taip laukti Naujieji! Bent jau Vilniaus apylinkėse krito lengvos snaigės… Už lango balta ir gražu. 
Vis dar turime dvi laisvas dienas! Negi sėdėsite namuose?! Griebiame puodą, malkų bei produktus ir lekiame į sniegu paklotą mišką su draugais, gaminti nerealaus troškinuko! Patikėkite, bus nuostabu įkvėpti gryno oro ir skanauti šiltą, kvapnų troškinį prie laužo!

Troskinys be gliuteno.jpg

Jums reikės:

1,5 kg jautienos
5 bulvių
2 morkų
2 vidutinių svogūnų
3 skiltelių česnako
1 nedidelės raudonos paprikos
1 nedidelio kopūsto
400 g konservuotų raudonųjų pupelių
400 g konservuotų kukurūzų
800 g konservuotų pomidorų
1,5 arbatinio šaukštelio kumino
1,5 arbatinio šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių
1 lauro lapo
Šviežio rozmarino, čiobrelio, kalendros (galima naudoti ir džiovintas žoleles)
Druskos ir pipirų pagal skonį

Namuose pasidarau tokį ruošinuką:
Pakepinu supjaustytą jautieną ir dedu į puodą, kuriame bus troškinama miške. Tuomet apkepinu morkas, papriką, svogūnus ir česnaką. Dedu viską į puodą. Tuomet sukrečiu supjaustytą kopūstą, konservuotus pomidorus bei sudedu prieskonius ir žoleles, pasūdau. Jeigu norite greitesnio rezultato, galite užpilti vandens ir valandėlę patroškinti viską namuose. Tuomet miške užteks pakabinus puodą virš laužo sudėti kukurūzus bei pupeles ir troškinti pusvalandį. Tačiau jeigu norite praleisti daugiau laiko gryname ore, troškinkite apie 1.5 val ant laužo :) 

Tikiu, kad kiekvienas turite savo mėgstamą troškinio receptą ir galite puikiai juo pasinaudoti. Svarbiausia tai, kad daržovės, žolelės ir mėsa yra natūraliai be gliuteno, todėl galime troškiniu mėgautis visi! 

Šokame į slides, pasiimame roges, kad laukti troškinuko neprailgtų ir smagiai į mišką! 

 

 

 

Kalėdos su imbieriniais sausainiais be gliuteno!

 
Imbieriniai sausainiai be gliuten.jpg
 

Kalėdos su imbieriniais sausainiais be gliuteno!

Imbieriniai sausainiai kvepia tikromis Kalėdomis! Kaip juos mėgstu! Jais gali nudžiuginti visą šeimą ir draugus! 
Kaip tai įmanoma, paklaustų bandžiusieji kočioti tešlą be gliuteno?! Juk ji plyšta ir neįmanoma to padaryti! Pasirodo sprendimas yra! Tam, kad tešla iš miltų be gliuteno būtų elastinga ir lengvai kočiojama, taip lengvai kaip įprasta tešla su kvietiniais miltais, reikia įdėti ksantano gumos (xanthan gum)! Tai yra fermentuotos gliukozės arba kitaip vadinamos sacharozės Xanthomonas Campestris, augalinės kilmės produktas be jokio kvapo ar papildomo skonio. 
Bandžiau ją pirmą kartą ir buvau maloniai nustebinta kaip lengva ir paprasta buvo iškočioti tešlą, kad net dukterėčiai tai buvo lengva užduotis :) Naudodama ją, galėsiu pasigaminti tokių kepinių ir gaminių, apie kuriuos jau buvau pamiršusi dėl to, kad gaminant, tešla turi būti kojočiama, pavyzdžiui koldūnams, lazanijos lakštams, tartaletės pagrindui.

Šiemet su malonumu išsitraukiau receptą, kurio nenaudojau jau keletą metų ir su didžiuliu džiaugsmu gaminome kalėdų skanėstą.

Pasidalinsiu kaip visada paprastu receptu, kuris lengvas ir tuo nuostabus!

Jums reikės:

200 g sviesto
4 šaukštų rudojo cukraus
2 kiaušinių
4 šaukštų medaus
0,5 kg miltų (naudojau "Organ" savaime kylančius miltus be gliuteno. Žr. “Vaikystės Kalėdų keksas” )
3/4 arbatinio šaukštelio ksantano gumos
2 arbatinių šaukštelių malto imbiero
Po 1 arbatinį šaukštelį maltų kvapniųjų pipirų, malto cinamono, maltų gvazdikėlių, muskatų
Kardamono pagal skonį

Kambario temperatūros sviestą išsukite iki vientisos masės, suberkite cukrų ir vėl išsukite kol masė pasidaro vientisa. Sukant masę po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite pašildytą medų, suberkite visus prieskonius ir miltus, sumaišytus su ksantano guma. Aš maišau plaktuvu tešlai, tačiau galite tešlą maišyti ir mediniu šaukštu. Kai tešla pasidaro pakankamai stangri, išminkykite  ir įvinioję į plėvelę padėkite maždaug 4 valandoms ar per naktį į šaldytuvą. 
Orkaitę ikaitinkite iki 190 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi.

O tada dalis, kuri man suteikė daugiausia džiaugsmo, kai pavyko dėl įdėtos ksantano gumos! :) Pabarstykite ant stalo miltų, kad nepriliptų tešla ir iškočiokite ją maždaug 5 mm storio. Tuomet išspauskite norimas figurėles.

Sausainius dėkite į paruoštą kepimo skardą ir kepkite apie 10-12 minučių.
Iškeptus sausainius palikite atvėsti ir jeigu norisi, papuoškite cukraus glajumi :)

Tegul jūsų namai pakvimpa pačių keptais imbieriniais sausainiais be gliuteno!

Vaikystės Kalėdų keksas

Kaledu keksas.jpg
 

Vaikystėje, Kalėdas visada švęsdavome Palangoje pas prosenelius. Susirinkdavome patys artimiausi žmonės… Tas laikas būdavo gražiausias metuose! O maistas pats skaniausias! Paprastas ir tuo nepakartojamas! Tetutė (taip gražiai vadiname savo tetą, kuri kaip močiutė) visada iškepdavo skaniausių pyragų! Ir vis dar iškepa! - tik valgyti jų nebegaliu dėl kvietinių miltų. Šiemet nusprendžiau pabandyti išsikepti pati, pagal receptą, kurį užrašė krikšto mama iš tetutės užrašų :)
Išbandžiau savaime kylančius miltus be gliuteno (“Orgran”), kuriuos radau Rimi. Rekomanduoju! Jokio traškančio smėlio burnoje ir kepinys iškyla puikiai!

Miltai be gliuteno

Miltai be gliuteno

Maniau, kad neišeis, tačiau jis tooooks paprastas, kad net man pavyko! Dar spėtumėte ir jūs! Skonis nepakartojamas: plutelė traški, o vidus minkštas ir purus. Tiesa, aš pabandymui kepiau nediduką, dalinau viską iš dviejų ir nedėjau į dalį tešlos kakavos.

Jums reikės:
300 g miltų
200 g cukraus
200 g margarino ar sviesto (naudojau sviestą)
6 kiaušinių
30 g kakavos
10 g kepimo miltelių be gliuteno (jų nenaudojau, kadangi miltai buvo savaime kylantys “Oregon”)
Vanilinio kvapo, citrinos ar mandarino žievelės

Išlydyti sviestą, atšaldyti iki kambario temperatūros. Suberti cukrų, įmušti kiaušinį, maišyti. Dėti šaukštą miltų, kulti kiaušinį, maišyti, kiaušinis, miltai, kiaušinis, miltai…
Jeigu dėsite kakavos, tuomet tešlą padalinkite į dvi dalis ir į vieną dėkite kakavą, o į kitą vanilės ar kito kvapo bei įtarkuokite citrinos ar mandarino žievelės. 
Kepimo formą ištepti sviestu ir supilti tešlą. Jeigu darote iš kakavinės ir vanilinės tešlos, tuomet dėkite šaukštą vienos ir šaukštą kitos. Kepti įkaitintoje orkaitėje 180-200 laipsnių apie 25 min.
 
Palangoje būdavo didžiulis ir atrodydavo labai šventiškai! :)
Skanaus kekso ir gražių švenčių!

Originalus receptas pagal, kurį kepa tetutė 

Originalus receptas pagal, kurį kepa tetutė