Gliuteno netoleravimo požymiai

glitimo netoleravimo gliuteno netoleravimo pozymiai.jpg

Ar žinojote, kad 9 iš 10 celiakijos atvejų yra nediagnozuojami? 
Tai gali būti dėl daugybės priežasčių. Kartais ligos simptomai atrodo labai bendriniai, susiję su virškinimo sutrikimais, tokiais kaip viduriavimas, vidurių užkietėjimas, pykinimas, pilvo pūtimas. 

Kitais atvejais, simptomai (ar išsivysčiusios ligos) atrodo niekaip nesusiję su virškinimo sutrikimais, tokie kaip geležies trūkumas, migrena, kaulų retėjimas (osteoporozė), neaiškios kilmės nevaisingumas ar persileidimai, alopecija, skydliaukės sutrikimai, diabetas, galūnių tirpimas, nuovargis, dusulys, nesibaigianti sloga, įvairūs skausmai, ataksija (kai prarandama pusiausvyra), pablogėjusi atmintis, negalėjimas susikaupti, egzema, bėrimai, opelės burnoje bei pažeista burnos gleivinė, pažeistas dantų emalis ir t.t. 

Pasitaiko atvejų, kai žmogus nejaučia jokių simptomų apskritai, tada įtarti ligą yra sudėtingiausia, ypatingai žinant tai, kad ji gali atsirasti bet kuriame amžiuje.

Todėl labai svarbu įtarus jog jūs ar jūsų artimieji gali netoleruoti gliuteno atlikti kraujo tyrimus celiakijai nustyti ir jeigu rezultatai neigiami, o įtarimas išlieka, išbandyti dietą be gliuteno. Jeigu po keletos savaičių pasijustumėte ženklai geriau, gydytojas galėtų įtartį neceliakinį jautrumą gliutenui. Iki šiol gydymo vaistais nėra, todėl dietos be gliuteno būtų rekomenduojama laikytis visą laiką.

„Alisos“ šokoladinis tortas

Sokoladinis tortas be gliuteno be glitimo.jpg

Artėja vasara! :) Gražiausių švenčių, vestuvių ir šiaip puikių progų metas :) Tokiomis dienomis norisi kažko šventiško ir nekasdieniško pasigaminti. Inga Krasuckienė dalinasi dar vienu skaniu ir puošniu receptu iš savo receptų knygos "Kepiniai be glitimo". Ačiū Ingai už tai!:)

Šį torto receptą sukūrė konditerė ir knygos bendraautorė Katerina Buldakova, kuri sako: "šį tortą skiriu visiems šokolado mėgėjams, tokiems, kaip mano dukrelė Alisa. Sodriam šokoladiniam skoniui puiki atsvara būtų gaivios, šviežios uogos."

O aš noriu priminti, kad visi naudojami produktai turi būti be gliuteno ar gliuteno pėdsakų. Visada tikrinkite sudėtį rinkdamiesi tokius produktus kaip šokoladas, kakava, ryžių miltai ar kepimo milteliai.

O dabar receptas! :)

„Alisos“ šokoladinis tortas:
20 cm diametro kepimo forma
 
Šokoladiniam biskvitui reikės:
140 g juodojo šokolado
100 g sviesto
80 g kiaušinių trynių (apie 4 vnt.)
130 g kiaušinių baltymų (apie 4 vnt.)
150 g rudojo cukraus
30 g kakavos
30 g ryžių miltų
½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
ryžių miltų skardai pabarstyti
 
Šokoladiniam maskarponės kremui:
130 g maskarponės sūrio (iš šaldytuvo)
190 g grietinėlės (35 proc riebumo; iš šaldytuvo)
30 g cukraus pudros
130 g juodojo šokolado
šviežių uogų (sezoninių). Šiam tortui naudojome šilauoges.
 
Biskvitas:
Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi, kraštus patepkite sviestu ir apibarstykite ryžių miltais. Miltų likutį pašalinkite.
Mikrobangų krosnelėje arba virš karšto vandens dubens ištirpinkite šokoladą su sviestu. Į ištirpintą masę įmaišykite po vieną kiaušinio trynį, viską gerai išmaišykite.
Suplakite baltymus iki putų, po truputį suberkite cukrų ir plakite iki stangraus, blizgaus morengo.
Į šokolado masę įmaišykite vieną trečiąją dalį morengo ir suberkite atskirame dubenyje persijotus sausus ingredientus.
Viską gerai išmaišykite ir tuomet atsargiai įmaišykite likusį morengą, kad tešla nesukristų, t.y. neprarastų purumo.
Sudėkite tešlą į paruoštą kepimo formą, kepkite iki 180 laipsnių įkaitusioje orkaitėje apie 20 ‑ 25 min. arba kol įsmeigtas į biskvito vidurį pagaliukas bus sausas.
Visiškai atvėsinkite biskvitą ir perpjaukite horizontaliai per pusę, kad gautumėte du sluoksnius.
 
Šokoladinis maskarponės kremas:
Grietinėlė ir maskarponės sūris turi būti iš šaldytuvo.
Sumaišykite visus ingredientus (išskyrus šokoladą) ir plakite iki puraus, švelnaus ir vientiso kremo (masė turi šiek tiek sutirštėti), neperplakite.
Pilnai ištirpinkite šokoladą.
Į šokoladą greitai įmaišykite trečdalį maskarponės kremo, sudėkite likusį kremą ir vėl gerai išmaišykite iki vientisos masės.
 
Torto surinkimas:
Pusę kremo sutepkite ant biskvito puselės, uždenkite kitu biskvitu, sutepkite likusį kremą ir užbarstykite šviežiomis uogomis. Galima valgyti iš karto.

Skanaus!

Morkų pyragas iš knygos “Kepiniai be glitimo”

Morku pyragas be gliuteno be glitimo.jpg

Jeigu dar neturite bene pirmosios Lietuvoje saldžių kepinių be gliuteno receptų knygos, tuomet nudžiuginsiu jus “Morkų pyrago” receptu, kuriuo mielai dalinasi knygos bendraautorės Inga Krasuckienė ir Katerina Buldakova. 

Inga rašo: 

20 - 23 cm kepimo forma arba apie 16 keksiukų
O kodėl mums tiesiog neiškepti skaniausio ir kvapniausio morkų pyrago? Turiu mylimiausią receptą iš vaikystės, kurį pritaikiau savo skoniui. Receptas buvo išplatintas per visą giminę ir pažįstamus, bet, aišku, su kvietiniais miltais. Atlikusi keletą bandymų, sukūriau receptą, kuris, pasakysiu jums atvirai, nuo šiol kepsiu tik šitaip! Receptas apskaičiuotas 20 ‑ 23 cm skersmens skardai, bet Jūs galite kepti jį kaip keksiukus. Nereikia net sakyti, kad šis pyragas puikus ir be jokių priedų, bet su kremu jis puošnesnis ir dar sultingesnis.
 
Pyrago tešlai reikės:
140 g migdolų (gali būti ir su luobele) arba migdolų miltų
150 g rudo cukraus
200 g kiaušinių
150 g smulkiai sutarkuotų morkų
140 g bekvapio aliejaus
1 apelsino žievelės
50 g ryžių miltų
50 g kukurūzų miltų
1 arbatinio šaukštelio su kaupu kepimo miltelių (įsitikinkite, kad Jūsų naudojami yra be gliuteno!)
½ arbatinio šaukštelio cinamono
50 g smulkiai supjaustytų slyvų
50 g stambiai kapotų graikinių riešutų
Kremui:
200 g varškės kremo („Philadelphia“ ar į jį panašaus)
50 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
50 g cukraus pudros
Dėmesio: visi kremo ingredientai turi būti iš šaldytuvo!
 
Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.
Kepimo formos kraštus sutepkite sviestu, dugną padenkite kepimo popieriumi.
Jeigu naudojate nesmulkintus migdolų riešutus, reikėtų kartu su cukrumi sumalti juos virtuviniu kombainu iki stambiai susmulkintų miltų.
Sumaišykite kukurūzų ir ryžių miltus, kepimo miltelius ir cinamoną.
Išplakite kiaušinius ir eilės tvarka sudėkite visus ingredientus, sumaišykite šaukštu iki vientisos masės.
Supilkite tešlą į kepimo formą ir kepkite apie 40 min. arba kol įsmeigtas į pyragą pagaliukas bus sausas.
Iškeptą pyragą išimkite iš skardos ir leiskite visiškai atvėsti.
 
Kremui suplakite atvėsintą grietinėlę su cukraus pudra, sumaišykite su suminkštintu varškės sūriu. Sudėkite kremą į konditerinį maišelį su antgaliu (mes panaudojome 12 mm skersmens) ir papuoškite juo pyragą savo nuožiūra.
Papuoštą kremu pyragą laikykite šaldytuve.

Gražaus savaitgalio!

Lauktuvės iš Lietuvos! :)

Ranchers lifalizuoti vaisiai be gliuteno be glitimo.jpg

Šią savaitę turiu svečių iš Lietuvos! O lietuviai yra patys dosniausi žmonės ir atvežė mums glėbį lauktuvių (ir nesvarbu, kad už savaitės pati skrendu į Vilnių! :) )
Negaliu nepasidalinti su jumis šiuo skanėstu, kuris man pasirodė toooks skanus! Negalėjau patikėti, kad jis be cukraus, nors saldus ir pilnas skonio. O svarbiausia be gliuteno! 
Draugė išraiškingai pranešė, kad tai Ranchers liofilizuoti vaisiai!:) Liofilizuoti - tas įdomus žodis man nieko nereiškė, tačiau internete rasti paaiškinimą buvo lengva: liofilizacijos metu išgarinamas vanduo ir paliekamas tik vaisius. Na va :) Pasirodo šis skanus užkandis ar saldumynas gaminamas tik iš gerai prinokusių vaisių ir viskas :) Gardinau jais daug ką, kur norisi natūralaus saldumo: varškę, jogurtą ar tiesiog įsidėdavau į rankinę, kai išvykdavome kur per dieną kaip lengvą užkanduką (laikas būtasis, nes nebeliko nei vieno:)). Ragavau braškes, ananasus ir mano mėgstamiausias yra mango. Grįžusi dar lėksiu pirkti vynuoges, bananus ir obuolius :) Turbūt daugelis jūsų jau išbandėte juos, juk jie ne tik skanūs, bet ir sveiki! :) Tikrai įdomus atradimas.

Kai norisi kažko skanaus :)

Sausainiai schar orangino be gliuteno be glitimo.jpg

Ar kada ragavote šiuos minkšto biskvito ir  džemo saisainius aplietus šokoladu?:) Man jie primena paauglystę. Pamenu, kai mama iš Lenkijos parveždavo sausainius pavadinimu “Delicje” su avietiniu ar apelsininiu džemu.

Niekas nežino kiek jų mudvi su sese esame suvalgiusios! :) 
Kai sužinojau jog netoleruoju gliuteno, daugiau jų skanauti nebegalėjau. Tačiau kartą atradau “Orangino”, kurie yra tokie panašūs į tuos, kuriuos parveždavo mama!:) 
Žinote kaip juos mėgstu valgyti labiausiai?!  Išimtus tiesiai iš šaldytuvo, nes tuomet šokoladas būna traškus ir skanus! :) Jeigu dar neragavote, kitą kartą, kai stovėsite parduotuvėje prie lentynos ir norėsis ko skanaus prie arbatos ar kavos, išbandykite juos! :) Labai smalsu ar jus taip pat jie sužavės?!:)

Pasiruošimas pas dantų gydytoją (odontologą)

Dantistas ir gliutenas glitimas.jpg

Visi žinome kaip svarbu prižiūrėti dantis ir reguliariai lankytis pas dantų gydytoją. 
Pasirodo, net šios srities specialistai, gali atpažinti galimus gliuteno netoleravimo požymius ir padėti diagnozuoti celiakiją.

Dalis žmonių sergančių celiakija nejaučia jokių klasikinių ligos požymių, todėl diagnozė nėra nustatoma anksti. Kai kuriems, dantų emalės pažeidimas, gali būti vienintelis šios ligos požymis. Todėl jūsų dantų gydytojas gali atpažinti galimus gliuteno netolaravimo požymius, jeigu yra pažeistas dantų emalis, jis pagelto ar ant dantų atsirado rudų dėmelių. Gydytojui įtarimą gali sukelti ir blogas burnos kvapas, taip pat burnos sausumas bei opelės gleivinėje.


Prieš eidami pas dantų gydytoją, turėtumėte pasitarti dėl naudojamų priemonių ir įsitikinti, kad jūsų gydytojas žino, ko turėtų imtis, kad jums į burną nepatektų gliuteno turinčių produktų.

Vietos kur galėtų slėptis gliutenas:
Dantų pastoje
Dantų poliravimo pastoje
Anestetikuose
Latekso pirštinėse - gali būti padengtos krakmolu, kuris turi kviečių.
Dantų siūle - bene saugiausia būtų naudoti nevaksuotą ir bekvapį.
Odontologo kaukėje - gydytojas turėtų pasikeisti kaukę, jeigu naudojo prieš tai pirštines, kurios buvo padengtos milteliais turinčiais gliuteno ir jomis galėjo lieti kaukę.
Švarios rankos - esu tikra, kad gydytojai nusiplauna rankas prieš kiekvieną pacientą, tiesiog priminimas, kad jeigu gydytojas laikė produktą turintį gliuteno, turėtų jas dar kartą nusiplauti.
Burnos skalavimo skystis - įsitikinkite, kad jis neturi gliuteno.
Kapose dantims - pasirodo dantų kapos taip pat gali turėti gliuteno ir neigiamai veikti celiakija sergančio žmogaus organizmą. 2013 m. buvo išsiaiškintas atvejis, kai dantų kapos devynmetei mergaitei sergančiai celiakija kėlė negalavimus dėl to, kad plastike iš kurio jis buvo pagamintos buvo gliuteno. Platesnį aprašymą galite rasti čia

Gražios šypsenos!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://dentzz.co.in
http://www.rdhmag.com

https://www.verywell.com

http://glutenaway.blogspot.lt

http://www.colgate.com/en/us/oc/oral-health/basics/selecting-dental-products/article/how-gluten-free-toothpaste-keeps-you-clean-and-healthy-0914

Apie restoranėlį, kuriame visi patiekalai be gliuteno

 
Iš kairės: Lietuvos garbės konsulė Daiva Navarrette,restoranėlio savininkė Joi Stearns, Kristina Pozingytė, restoranėlio bendrasavininkas Nic Johanson bei Olena Snow, kuri gamina sveikąją Kombucha

Iš kairės: Lietuvos garbės konsulė Daiva Navarrette,restoranėlio savininkė Joi Stearns, Kristina Pozingytė, restoranėlio bendrasavininkas Nic Johanson bei Olena Snow, kuri gamina sveikąją Kombucha

 

Vakar L.A. pietavau su Lietuvos garbės konsule Daiva Navarrette, kuri supažindino mane su energinga ir nuostabia ponia Olena Snow, kuri gamina sveikatos ir amžinojo gyvenimo aleksyrą Kombučia (angl. Kombucha). Bet apie šį Jungtinėse Valstijose labai madingą, skanų bei sveiką gėrimą, kuris stipriai stumia iš rinkos nesveikus gėrimus tokius kaip Coca-Cola, vėliau.

Šį kartą norėjau pasidžiaugti vienais skaniausių pietumis, kuriuos valgiau pastaruoju metu. Olena kaip ir aš, netoleruoja gliuteno, todėl žino įdomių vietų, kur gaminamas maistas be gliuteno. 

Visada žaviuosi Daiva Navarrette ir nepažįstu veiklesnės moters nei ji. Dar nespėjus užsisakyti maisto, Daiva jau susipažino su restoranėlio JOi Cafe savininkais. Turėjome begalo įdomų pokalbį. Restoranėlio savininkė Joi Stearns pradėjo šį verslą neatsitiktinai. Kai paaiškėjo, kad jos dukra netoleruoja gliuteno, ji išmoko gaminti skaniausių patiekalų be gliuteno. Atsitiktinai susipažino su Nicholas Johanson (Nicholas taip pat netoleruoja gliuteno), kuris pasirodė turintis verslumo žinių. Taigi, sudėję abiejų gebėjimus, atidarė nuostabų vegan, gluten free restoranėlį ir įrodė, kad ekologiškas, veganiškas ir be gliuteno maistas gali būti net labai skanus ir sveikas! Kaip pasakė Joi, ji nori parodyti, kad galima valgyti skaniai, sveikai ir saugant gyvūnėlius.

Kai atvykome, restoranėlis lūžte lūžo nuo lankytojų, sunkiai radome laisvą staliuką. Paragavusios jų patiekalų ir deserto, kuriuo mus pavaišino Joi, supratome, kodėl jis toks populiarus! Mūsų lėkštėse buvo spalvų ir netikėtų skonių jūra!:)

Buvome maloniai nustebintos Joi pasidalintais skaičiais: nuo kavinės atidarymo per 18 mėnesių jie pagamino 100.000 patieklų. O tai yra per dieną aptarnauti maždaug 185 žmonės. Ir visa tai vyksta mažame restoranėlyje. Be abejo, dėl neapsakomai skanaus ir sveiko maisto, čia lankosi ne tik gliuteno netoleruojantys žmonės, o visi, kuriems čia yra skanu ir gera!:)

Tai puikus pavyzdys Lietuvos verslininkams, kaip galima suderinti keletą skirtingų poreikių ir padaryti nuostabaus skonio patiekalų. Ir be abejo, puikus aptarnavimas bei betarpiškas, draugiškas įkūrėjų bendravimas, apsilankymą padaro dar malonesniu ir žavesniu.

Veganiškas burgeris su bandele be gliuteno ir spageti makaronai pagaminti iš cukinijos! Makaronai pasislėpę po pomidorų padažu ir nebenufotografavau pradėjusi skanauti, nes buvo taip skanu, kad pamiršau!:)

Veganiškas burgeris su bandele be gliuteno ir spageti makaronai pagaminti iš cukinijos! Makaronai pasislėpę po pomidorų padažu ir nebenufotografavau pradėjusi skanauti, nes buvo taip skanu, kad pamiršau!:)

Sėkminga diena! Paragavau trijų skirtingų rūšių duonos be gliuteno: burgerio bandelė, ragelis prie spagečių ir ši ne tik spalvota, bet ir labai skani kukurūzų duona. Nuostabu! 

Sėkminga diena! Paragavau trijų skirtingų rūšių duonos be gliuteno: burgerio bandelė, ragelis prie spagečių ir ši ne tik spalvota, bet ir labai skani kukurūzų duona. Nuostabu! 

Šeimininkė pavaišino desertu be gliuteno, pagamintu iš riešutų sviesto ir aplietu veganišku šokoladu. Skanumėlis!

Šeimininkė pavaišino desertu be gliuteno, pagamintu iš riešutų sviesto ir aplietu veganišku šokoladu. Skanumėlis!

 

Naminiai grietiniečiai iš grikių miltų

 
Grietiniečiai iš grikių miltų

Grietiniečiai iš grikių miltų

 

O kaip skanu namuose pagamintas maistas! Onutė dalinasi naminių grietiniečių receptu iš grikių miltų. Receptą prisegu taip, kaip Onutė dalinasi :)

Nuo savęs primenu tik tai, kad įsitikinkite jog kepimo milteliai yra be gliuteno. Miltai naudojami tik grikių, kurie yra be gliuteno.

Skanaus!

receptas be gliuteno.jpg
Grietiniečiai palyginimui iš kvietinių miltų ir tamsesni - iš grikių miltų

Grietiniečiai palyginimui iš kvietinių miltų ir tamsesni - iš grikių miltų

Celiakija - vaikų liga?

Celiakija amzius.jpg

Per pastaruosius 30 metų, sergančių celiakija padaugėjo net penkis kartus skelbiama žurnale “Annals of Medicine”.
Ankščiau buvo manoma, kad celiakija yra vaikų liga ir ja susergama ankstyvoje vaikystėje. Dabar jau yra žinoma, kad celiakija ar neceliakinis jautrumas gliutenui gali atsirasti bet kuriame amžiuje po to, kai žmogus pradeda vartoti gliuteno turinčius maisto produktus ar vaistus. Tai buvo labai netikėti tyrimų rezultatai teigia tyrėjas Dr. Alessio Fasano, “University of Maryland's School of Medicine Center for Celiac Research and their Mucosal Biology Research Cente”, vadovas Baltimorėje. 
Be to, gliuteno netoleravimas gali pasireikšti tiek vyrams, tiek moterims. Tiesa, moterims pasireiškia dvigubai dažniau.

Prieš keletą savaičių viename iš gliuteno netoleruojančiųjų susitikime L.A., susipažinau su moterimi, kuriai gliuteno netoleravimas buvo nustatytas 79 metų! Manau, tai pakankamai svari priežastis net esant garbaus amžiaus, neatmesti savo negalavimų priežasties kaip galimo gliuteno netoleravimo ir atlikti kraujo tyrimus antikūnams nustatyti. 

Coeliac.uk organizacijos duomenimis daugiausiai celiakija yra diagnozuojama sulaukus 40-60 metų. Uždelstas diagnozavimas yra įprastas ir tyrimų duomenimis, laikas per kurį liga yra nustatoma net 13 metų. Dr, Fasano sako, kad net jeigu jums buvo atliktas tyrimas celiakijai nustatyti sakykime trisdešimties ir jis buvo neigiamas, tai nereiškia, kad atlikus jį po kelių metų jis ir vėl tikrai parodys neigiamus rezultatus, nes gliuteno netoleravimas gali atsirasti bet kuriame amžiuje.

Jeigu jūsų šeimoje yra sergančių celiakija ar netoleruojančiųjų gliuteno yra rekomenduojama atlikti tyrimus ir kitiems pirmos eilės (vaikams, tėvams) bei antros eilės (tetoms, dėdėms, seneliams, sūnėnams, dukterėčioms) giminaičiams.
Tyrėjai teigia, kad net jei kartą celiakija sergančiojo giminaičiams atlikti tyrimai buvo neigiami yra rekomenduojama juos atlikti pakartotinai vėliau.

http://www.webmd.com

https://www.coeliac.org.uk

http://www.cureceliacdisease.org

https://www.coeliac.org.uk

http://celiacdisease.about.com

Dėl neteisingai įvardintų produktų laikantis dietos be gliuteno laidoje “Klauskite daktaro”

http://www.lrt.lt/televizija/laidos/17017

http://www.lrt.lt/televizija/laidos/17017

Ačiū visiems už žinutes ir klausimus dėl balandžio 1 dienos laidoje “Klauskite daktaro” neteisingai įvardintų, kai kurių produktų vartojimo, laikantis dietos be gliuteno.

Laidą žiūrėti nuo 25 minutės

Alyvuogių aliejus, sukėlė daugiausia šurmulio. Alyvuogių aliejus yra natūraliai be gliuteno, kaip ir visi kiti aliejai pagaminti iš augalų ar jų vaisių natūraliai neturinčių gliuteno. Alyvuogių aliejų rasite beveik visuose receptuose be gliuteno, kuriuose yra reikalingas aliejus :) Didžioji dalis aliejaus yra saugus vartoti sergant celiakija: alyvuogių, rapsų, saulėgrąžų, ryžių, kokosų, sezamų ir t.t.). Bene vienintelis aliejus (natūralus be priedų) turintis gliuteno yra kviečių gemalų aliejus.

http://www.celiac.ca/?page_id=1495

http://glutendoctors.blogspot.com/2012/02/gluten-intolerant-hidden-source-of.html

Spirituoti gėrimai (distiliuoti), nors ir pagaminti iš grūdų turinčių gliuteno yra laikomi saugūs šioje dietoje, nes distiliavimo metu gliutenas yra pašalinamas ir testuojant nesiekia saugaus 20 ppm. Laidoje paminėtas viskis (be priedų) ir kiti distiliuoti spiritiniai gėrimai pagaminti iš grūdų turinčių gliuteno yra laikomi saugūs šioje dietoje.

https://www.coeliac.org.uk/gluten-free-diet-and-lifestyle/keeping-healthy/alcohol/

http://www.cureceliacdisease.org/tag/alcohol/

http://www.begliuteno.lt/blogas/2016/2/22/alkoholis-n-18

Tirpi kava - ji yra minima prie nesaugių produktų, bet ne visa tirpi kava 100 procentų turi gliuteno. Yra nemžai tokių, kurios gali būti naudojamos laikantis šios dietos. Pvz.:

http://www.tasterschoice.com/products/faqs.aspx

Kavos pupelės natūraliai yra be gliuteno ir pupelių kava yra leidžiama laikantis šios dietos.

http://www.cureceliacdisease.org/faq/whats-with-all-the-talk-about-certain-types-of-food-causing-cross-reactivity/

http://www.celiac.ca/?page_id=299

Labai nustebino tai, kad nebuvo paminėta jog avižos dažniausiai yra kryžmiškai užterštos ir jas rekomenduojama valgyti sergant celiakija tik pažymėtas “be gliuteno/beglitimo”.

http://www.cureceliacdisease.org/treatment/

https://www.coeliac.org.uk/gluten-free-diet-and-lifestyle/gf-diet/oats/

http://www.celiac.ca/?page_id=302

http://www.begliuteno.lt/blogas/2015/12/9/avios?rq=avižos

Akims "paganyti" :)

"Rimi" yra viena mano mėgstamiausių parduotuvių maistui be gliuteno pirkti, nes pasirinkimas ten atrodytų didžiausias iš visų prekybos centrų, o ir viskas sudėta vienoje vietoje, nereikia blaškytis beieškant :) Tuo pačiu gali nusipirkti ir kasdienių maisto produktų tokių kaip pienas, mėsa, vaisiai ir daržovės.

Produktų įvairovė kaskart nustebina iš naujo atvykus į JAV. Akys raibsta nuo pasirinkimo. Norėčiau pasidalinti vieno tinklinio prekybos centro produktų be gliuteno asortimentu. Labai tikiuosi, kad vieną dieną ir Lietuvoje galėsime džiuginti savo skrandžius tokia gausybe skonių :) O kol kas nors akims "paganyti" prisegu keletą nuotraukų, kur galėsite pamatyti ir kainas, kurios kokybiškų begliutenių produktų tikrai nėra mažos.

Sausainiai be gliuteno

Sausainiai be gliuteno

Sausainiai be gliuteno

Sausainiai be gliuteno

Pyragai be gliuteno

Pyragai be gliuteno

Makaronai be gliuteno

Makaronai be gliuteno

Šaldytų produktų be gliuteno pasirinkimas

Šaldytų produktų be gliuteno pasirinkimas

Džiuvėsėlių be gliuteno pasirinkimas

Džiuvėsėlių be gliuteno pasirinkimas

Picos be gliuteno

Picos be gliuteno

Sausi pusryciai be gliuteno

Sausi pusryciai be gliuteno

Donutsai be gliuteno

Donutsai be gliuteno

Mano mėgstamiausia lentyna. Šviežūs(!) makaronai, Ravioli ir lazanijos lakštai be gliuteno :)

Mano mėgstamiausia lentyna. Šviežūs(!) makaronai, Ravioli ir lazanijos lakštai be gliuteno :)

Žuvies piršteliai be gliuteno

Žuvies piršteliai be gliuteno

Pyragas be gliuteno

Pyragas be gliuteno

Duona be gliuteno

Duona be gliuteno

Sausainiai iš bolivinės balandos be gliuteno

Sausainiai iš bolivinės balandos be gliuteno

Tortai be gliuteno

Tortai be gliuteno

Skamba įdomiai ir labai skanu - šokoladas su rūkytu bekonu be gliuteno

Skamba įdomiai ir labai skanu - šokoladas su rūkytu bekonu be gliuteno

Gliukozė, dekstrozė, fruktozė

Laikantis dietos be gliuteno iš valgiaraščio turi būti išbraukiami visi produktai turintys kviečių, miežių ar rugių. 
Tačiau, jau žinote, kad yra keletas išimčių, tokių kaip distiliuotas actas bei alkoholis, kurie pagaminti iš grūdų turinčių gliuteno ir dėl distiliavimo proceso, galutiniame rezultate yra laikomi saugūs netoleruojantiems gliuteno. Gliukozė (angl. glucose), dekstrozė (angl. dextrose) bei  fruktozė  (fructose) papildo šį sąrašą.
Paprastai jie gaminami iš vynuogių ar kitų vaisių bei uogų. Tačiau yra ir tokių, kurie pagaminti iš kviečių ar miežių, tačiau ant pakuočių dažnai tai nepažymėta, nes nėra privaloma įvardinti. Daugumai apie tai sužinojus kyla klausimas, ar toks produktas turi gliuteno? Čia galite rasti atliktą tyrimą, kuriame nurodoma, jog tokie produktai netoleruojantiems gliuteno žalos nedaro dėl gamybos procese pašalinamo gliuteno ir juos valgyti yra saugu, net žinant, kad pirminis produktas yra turintis gliuteno.

Gliukozės sirupas JAV dažniau gaminamas iš kukurūzų, o Europoje iš kviečių. Tačiau, kaip rodo atlikti tyrimai dėl to jaudintis nereikėtų. Europos maisto saugos tarnyba ir Suomijos mokslininkai atlikę gliukozės testus, padarė išvadą, kad gliukozės sirupas pagamintas iš grūdų turinčių gliuteno yra saugus laikantis šios dietos. Taip pat atlikti klinikiniai tyrimai parodė, kad po 24 savaičių vartojant tokią gliukozę celiakija sergantiems žmonėms, atlikus plonojo žarnyno biopsiją pakitimų nebuvo rasta. 

Taigi, gliukozė, dekstrozė bei fruktozė pagamintos iš grūdų turinčių gliuteno yra laikomi saugūs ingredientai laikantis dietos be gliuteno, tačiau nedidelė dalis žmonių besilaikančių šios dietos, mano, kad jaučiasi blogai vartodami tokius produktus, todėl kiekvienas turėtų nuspręsti pats dėl jų vartojimo.

https://www.coeliac.org.uk

http://www.efsa.europa.eu

https://www.coeliac.org.uk

http://www.celiac.ca

Naujos rūšys alaus be gliuteno

Photo by Prohibicija

Photo by Prohibicija

Džiaugiuosi vis gausėjančių produktų be gliuteno pasirinkimu :) Gavau iš tiekėjų žinią, kad į Lietuvą atkeliavo naujos rūšies alaus be gliuteno. Šiuo metu jo galite įsigyti “Smagus Raugas” parduotuvėje, Bokšto g. 8, Vilnius. 

Šis alus tiks tiems, kurie puikiai jaučiasi skanaudami produktus iš kurių gliutenas buvo pašalintas gamybos metu.

O jau balandžio gale/gegužės pradžioje pasirinkimą papildys ir du Munkebo Mikrobryg kūriniai. Svalifare – anyžinis, Suomijos rinkai sukurtas porteris be gliuteno ir Sindur Gin&Tonic IPA su kadagio uogomis. Dar vienas begliutenis alus atkeliaus iš Suomijos, Kukko alaus daryklos. Tai bus paprastas sesijinis lageris, jeigu jūs vienas tų, kuris ieško įprasto alaus stiliaus.

O tai atkeliavusių naujų rūšių alaus aprašymai:
Reparationsbajer Gluten Free
0.33ℓ, 5.8%, stilius : Gluten Free American Pale Ale
Trumpai apie stilių: Amerikietiškas šviesusis elis (American Pale Ale (APA)) yra jaunesnysis angliškojo šviesiojo elio brolis gimęs JAV craft alaus revoliucijos pradžioje. Priešingai nei salyklinis ir gerai subalansuotas angliškasis elis, amerikietiškas brolis pasižymi ryškesniu apynių skoniu.
Trumpai apie alų: Šis alus buvo sukurtas tiems, kuriems reikia atsigauti po vakar dienos vakarėlio ir vėl pamilti gyvenimą. Pakilti iš sofos gravitacinio lauko. "Recovery beer" (daniškai - “Reparationsbajer”). Šiame aluje susipina puikūs naujojo pasaulio apynių (Amerika, Naujoji Zelandija) skoniai ir lengva, šilkinė salyklinė bazė. To Øl aludariai ilgai ieškojo geriausio Reparationsbajer recepto, kol galiausiai padarė išvadą, kad idealus atgaivos alus turi būti amerikietiškas šviesusis elis su padidinta gaivių apynių doze. Reparationsbajer šiemet buvo išrinktas geriausiu alumi be gliuteno Rimini alaus festivalyje.
Sudėtis:
Salyklai (Malts): miežiniai salyklai: (Pale, Munich), melanoidininis salyklas (Melanodin), karamelinis salyklas (Cara Munich), avižų dribsniai (Flaked Oats), karamelinis salyklas (Aroma)
Hops: Warrior, Amarillo, Centennial, Nelson Sauvin

Totem Pale
0.33ℓ, 2.2%, stilius: Gluten Free American Pale Ale
Trumpai apie alų: Šis alus yra lengvesnė, sesijinė Reparationsbajer versija. Sukurta karštajam vasaros sezonui, šis alus turi vos kelis laipsnius, bet kartu pasižymi nepamirštama ir tokiam silpnam alui nebūdingai stipriai išreikšta skonine palete.
Sudėtis: 
Salyklai (Malts): miežinis salyklas (Pilsner), ruginis salyklas (Rye), karamelinis salyklas (Cara Red), melanoidininis salyklas (Melanoidin), karamelinis salyklas (Cara Aroma), avižų dribsniai (Flaked Oats)
Hops (Apyniai): Mosaic, Tettnanger

http://beergeek.lt
http://beergeek.lt
https://www.facebook.com

Braziliška sūrio duona - Pão de Queijo

 
Namuose kepta braziliška sūrio duona

Namuose kepta braziliška sūrio duona

 

Kartą besibastant po miestą ir ieškant kur papietauti, draugai primygtinai siūlė išbandyti brazilišką restoraną. Man brazilų maistas asocijuojasi su daugybe mėsos. Diena buvo karšta ir taip jos nesinorėjo… Viena prieš tris - balsų persvara ne mano naudai. Kaip visada tik įėjusi užduodu pirmą klausimą, ar turėtų patiekalų be gliuteno. Mano nuostabai buvo pasakyta, kad jų didžioji dauguma ir be to, jie turi duonos begliuteno! Hm, darėsi įdomu… Kodėl brazilų restorane turėtų rūpintis duona be gliuteno?  

Fogo De Chao restorane paragauta sūrio duona

Fogo De Chao restorane paragauta sūrio duona

Paragavusi supratau, kad tai skaniausia duona, kurią ragavau pradėjusi laikytis dietos be gliuteno! Iš tiesų, tai nėra kaip tipinė duona, ant kurios tepame sumuštinius, tai tarsi minkšti kamuoliukai apskrudę iš išorės ir dieviškai skanūs!

Mėsos tą dieną ir nebereikėjo. Valgiau tik juos :) Padavėjos nespėjo nešti šiltučių ir skanučių kamuoliukų mūsų stalui. 

Tapijokos miltai yra be gliuteno

Tapijokos miltai yra be gliuteno

Grįžusi pradėjau paiešką šios nepakartojamo skonio duonos recepto. Radau keletą skirtingų gaminimo būdų, o labiausiai man patiko šis, nes pasirodė pats paprasčiausias :)

Jums reikės:

  • 1 kiaušinio (kambario temperatūros)
  • 2/3 puoduko pieno 
  • 1/3 alyvuogių aliejaus (ar kito neintensyvaus skonio bei kvapo aliejaus)
  • 1 1/2 puoduko (170 g) tapijokos miltų
  • 1/2 puoduko kietojo sūrio (gali būti parmezano, Džiugas ar bet koks jūsų mėgstamas)
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
Surio duona.jpg

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros.
Kepimui naudokite mini keksiukų formeles. Jas ištepkite aliejumi. 
Arba popierines mini keksiukų formeles. Tokiu atveju aliejumi ištepti nebereikia. 
O dabar geroji dalis. Viską sudėkite į plaktuvą ir gerai išplakite iki vientisos masės. Viskas! Tešla gaunasi gana skysta. Supilkite ją į formeles jų neperpildant (1/8) ir dėkite į įkaitintą orkaitę 15-20 minučių. Ištraukus palikite truputį atvėsti. Valgyti reikėtų dar šiltas :)
Galite skanauti tiesiog vienas ar prie kitųpatiekalų.

Jeigu norisi paįvairinti, galima įdėti rozmarino, provanso žolelių ar kitų jūsų mėgstamų prieskonių.

Paprasta ir skanu!

Pasidalinkite savo nuomone :)

Visi ką nors dovanoja. Norime padovanoti ir mes!:)

Pyrageliai be gliuteno be glitimo Schar. jpg

Parašykite mūsų Facebook komentaruose KOKIŲ PRODUKTŲ BE GLIUTENO pasirinkimo jums TRŪKSTA Lietuvoje ir kokių nerandate apskritai, o taip norėtųsi, bei pasidalinkite nuoroda su draugais. O mes vienam iš jūsų savaitės pabaigoje padovanosime Schar biskvitinių pyragėlių “Pausa Ciok”, kurių galima nuspirtkit "Assorti" parduotuvėje ir didžiuosiuose Rimi prekybos centruose.

Sėkmės!

ACTAS - ar jis be gliuteno?

Actas be gliuteno be glitimo.jpg

Čikagos medicinos universiteto, celiakijos centras nurodo, kad visas actas, išskyrus salyklo actą, kuris pagamintas iš miežių, yra laikomas be gliuteno. (http://www.cureceliacdisease.org)

Ekspertai teigia, kad net iš grūdų pagamintas spirito actas yra saugus dietoje be gliuteno, nes gliutenas yra pašalinamas distiliavimo metu bei atlikus tyrimus toks actas neviršyja leidžiamos 20 ppm. normos, kuri yra laikoma saugi Europoje, Kanadoje, JAV bei Jungtinėje Karalystėje.

Tačiau… Spirito actas iš grūdų (kviečių, miežių, rugių) - tai vienas iš produktų, kuris man neduoda ramybės jau kurį laiką. Ar jis tikrai saugus laikantis dietos be gliuteno? Šį klausimą uždaviau šios savaitės netoleruojančiųjų gliuteno susitikime. Daktarė Forghani tvirtino, kad spirito actas iš grūdų yra be gliuteno ir jos pacientai jį toleruoja, todėl iš dietos jo išbraukti nerekomenduoja.

Ir visgi, šiuo klausimu yra dvi stovyklos, kaip ir kalbant apie alkoholį bei gliukozę iš grūdų turinčių gliuteno.
Tyrimai rodo, kad šis actas yra saugus laikantis dietos be gliuteno, jį vartoti galima.
Nepaisant to, kai kurie netoleruojantys gliuteno sako, kad toks actas jiems sukelia negalavimus. Nėra žinoma kiek tiksliai žmonių jaučiasi blogai vartodami tokį spirito actą, tačiau tai pakankamai svari priežastis sužinojus, jog netoleruojate gliuteno šiuos produktus naudoti atsargiai ir stebėti savo organizmo reakciją. Manoma, kad tai gali priklausyti nuo jautrumo gliutenui stiprumo, kuris kiekvienam yra skirtingas.

Rauginti agurkai be gliuteno be glitimo.jpg
Marinuoti agurkai be gliuteno be glitimo.jpg

Netoleruojančiųjų gliuteno susitikime, didžioji dalis dalyvavusių žmonių sako drąsiai naudojantys spirito actą savo valgiaraštyje ir dėl to nejaučia jokių negalavimų. Tik vienas žmogus teigė, kad yra labai jautrus gliutenui ir mano, kad blogai jaučiasi nuo acto, alkoholio ir gliukozės, pagamintų iš grūdų turinčių gliuteno nors jie ir yra distiliuoti.
Jeigu patikrinsite maisto produktų kur yra naudojamas spirito actas iš grūdų turinčių gliuteno etiketes, rasite užrašą “gluten free”. Tokie užrašai randami ant marinuotų agurkų, marinuotų burokėlių, majonezo, pomidorų padažų, garstyčių ir kitų produktų etikečių, nes oficialiais duomenimis toks actas yra be gliuteno. 
Dažnai etiketėse sudėtyje randamas žodis “actas” (angl. vinegar) ir nėra įvardinta iš ko jis pagamintas. Bendradarbiaujant su Europos maisto saugos tarnyba (angl. European Food Safety Authority (EFSA)) Europos Komisija sudarė ingredientų, kurie neturi būti ženklinami kaip turintys gliuteno sąrašą, kurių sudėtyje yra grūdų, kai grūdai buvo apdoroti taip, kad gliutenas būtų pašalintas. Remiantis tuo, gamintojai neprivalo ant pakuočių pažymėti, jog actas pagamintas iš grūdų turinčių gliuteno. (http://www.aoecs.org)

JAV maisto ir vaistų administracija, aprašo tokias acto rūšis: (http://www.fda.gov)
Actas, sidro actas, obuolių actas - pagaminti iš obuolių sulčių
Vyno actas, vynuogių actas - pagaminti iš vynuogių sulčių
Spirito actas, distiliuotas actas, grūdų actas - pagamintas iš skiesto distiliuoto alkoholio
Cukraus actas - pagamintas iš cukraus sirupo
Salyklo actas - pagamintas iš miežių salyklo ar grūdų. Toks actas būna nedistiliuotas ir laikomas vieninteliu nesaugiu dietoje be gliuteno.

Išvados: grynas distiliuotas actas yra be gliuteno. Salyklo actas turi gliuteno. Actas su prieskoniais ir kvapais gali turėti gliuteno, todėl visada būtina skaityti sudėtį.
Nors spirito actas pagamintas iš grūdų turinčių gliuteno yra laikomas saugus laikantis šios dietos,  tačiau nedidelė dalis žmonių teigia, jog jaučiasi blogai, todėl kiekvienas turėtų nuspręsti pats dėl jo vartojimo.

http://www.glutenfreedietitian.com
http://www.cureceliacdisease.org
https://www.csaceliacs.org
http://www.glutenfreeliving.com
http://www.aoecs.org