Morkų pyragas iš knygos “Kepiniai be glitimo”

Morku pyragas be gliuteno be glitimo.jpg

Jeigu dar neturite bene pirmosios Lietuvoje saldžių kepinių be gliuteno receptų knygos, tuomet nudžiuginsiu jus “Morkų pyrago” receptu, kuriuo mielai dalinasi knygos bendraautorės Inga Krasuckienė ir Katerina Buldakova. 

Inga rašo: 

20 - 23 cm kepimo forma arba apie 16 keksiukų
O kodėl mums tiesiog neiškepti skaniausio ir kvapniausio morkų pyrago? Turiu mylimiausią receptą iš vaikystės, kurį pritaikiau savo skoniui. Receptas buvo išplatintas per visą giminę ir pažįstamus, bet, aišku, su kvietiniais miltais. Atlikusi keletą bandymų, sukūriau receptą, kuris, pasakysiu jums atvirai, nuo šiol kepsiu tik šitaip! Receptas apskaičiuotas 20 ‑ 23 cm skersmens skardai, bet Jūs galite kepti jį kaip keksiukus. Nereikia net sakyti, kad šis pyragas puikus ir be jokių priedų, bet su kremu jis puošnesnis ir dar sultingesnis.
 
Pyrago tešlai reikės:
140 g migdolų (gali būti ir su luobele) arba migdolų miltų
150 g rudo cukraus
200 g kiaušinių
150 g smulkiai sutarkuotų morkų
140 g bekvapio aliejaus
1 apelsino žievelės
50 g ryžių miltų
50 g kukurūzų miltų
1 arbatinio šaukštelio su kaupu kepimo miltelių (įsitikinkite, kad Jūsų naudojami yra be gliuteno!)
½ arbatinio šaukštelio cinamono
50 g smulkiai supjaustytų slyvų
50 g stambiai kapotų graikinių riešutų
Kremui:
200 g varškės kremo („Philadelphia“ ar į jį panašaus)
50 g grietinėlės (35 proc. riebumo)
50 g cukraus pudros
Dėmesio: visi kremo ingredientai turi būti iš šaldytuvo!
 
Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.
Kepimo formos kraštus sutepkite sviestu, dugną padenkite kepimo popieriumi.
Jeigu naudojate nesmulkintus migdolų riešutus, reikėtų kartu su cukrumi sumalti juos virtuviniu kombainu iki stambiai susmulkintų miltų.
Sumaišykite kukurūzų ir ryžių miltus, kepimo miltelius ir cinamoną.
Išplakite kiaušinius ir eilės tvarka sudėkite visus ingredientus, sumaišykite šaukštu iki vientisos masės.
Supilkite tešlą į kepimo formą ir kepkite apie 40 min. arba kol įsmeigtas į pyragą pagaliukas bus sausas.
Iškeptą pyragą išimkite iš skardos ir leiskite visiškai atvėsti.
 
Kremui suplakite atvėsintą grietinėlę su cukraus pudra, sumaišykite su suminkštintu varškės sūriu. Sudėkite kremą į konditerinį maišelį su antgaliu (mes panaudojome 12 mm skersmens) ir papuoškite juo pyragą savo nuožiūra.
Papuoštą kremu pyragą laikykite šaldytuve.

Gražaus savaitgalio!