Velykinis keksas
Kaskart artėjant šventėms turime gerai apgalvoti, kuo vaišinsimės ir vaišinsime kitus:)
Velykos neįsivaizduojamos be margučių ir skanaus kekso!
Pradėkime nuo kiaušinių. :) Nepamirškite rinkdamiesi spalvų ir atspalvių įvairovę, kuriais dažysite kiaušinius, atkreipti dėmesį į dažų sudėtį. Ar juose tikrai nėra gliuteno? Ir kodėl jums tai turėtų rūpėti? Suprantama, kad dažome tik kiaušinių lūkštus, o ne patį kiaušinį, tačiau jie kartais suskyla jau verdant ir dažai patenka į kiaušinio vidų. Vadinasi, jeigu dažėme dažais turinčiais gliuteno, tokių kiaušinių valgyti nebegalima. Ir kam gi rizikuoti, kai šiomis dienomis yra galybė pasirinkimo natūralių begliutenių priemonių marginti kiaušinius! Svogūnų lūkštais, kaip tai darydavo močiutės ar net daržovių bei žolelių pagalba. Štai jums keletas nuorodų į puikias, natūralias kiaušinių dažymo alternatyvas: https://www.facebook.com/,http://www.beatosvirtuve.lt,
http://www.tavovaikas.lt.
O sudaužę ir suskanavę margučius, be abejo, norėsime deserto! Šiemet nusprendžiau neapsisunkinti sudėtingais receptais ir išsikepti keksą, kuris jau patikrintas ir visada pavyksta idealiai! Pasinaudojau tetutės kalėdų pyrago receptu. Padalinusi tešlą į dvi dalis, vieną pusę paskaninau tarkuota citrinos žievele, o kitą nesaldinta kakava. Be abejo, galite rinktis iš įvairiausių keksų rūšių: morkų, vanilinį, šokoladinį ar net pasinaudoti parduotuvėse parduodamu mišiniu pyragams.
O kaip jį papuošti? Visada galima tiesiog apibarstyti cukraus pudra, kuri atrodys gražiai, tačiau tuo nieko nenustebinsi. Ieškojau idėjų kaip šiemet gražiai ir lengvai papuošti kepinį. Ir štai! Argi ne puiki mintis?!:)
Papuošimui jums reikės kremo, kokoso drožlių ir saldainiukų.
Iš pradžių pasigaminkite paprastą sviesto kremą, kuriam reikės:
- 3 puodukų cukraus pudros (rinkdamiesi skaitykite sudėtį, kad būtų be gliuteno (!), o geriausia - susimalkite cukrų kavos malimo mašinėle patys)
- 1/3 puoduko minkšto sviesto (palikite kambario temperatūroje keletai valandų iki gaminant)
- 1 1/2 a.š. vanilės ekstrakto (be gliuteno)
- 1-2 v.š. pieno
Sudėkite minkštą sviestą į plakimui skirtą indą ir el.plaktuvu maišykite kol sviestas pasidarys vientisas ir purus. Tuomet po truputį maišant dėkite cukraus pudrą. Kai sudėsite visą cukraus pudrą, įmaišykite vanilės ekstraktą ir pieną. Ir dar kartą gerai viską išplakite.
Man pačiai visada paprasčiau, kai peržiūriu vaizdinę medžiagą. Spauskite čia ir pamatysite, kaip viskas nesudėtinga. :)
Jeigu labai nesinori gaminti kremo namuose, galite jį pakeisti pirktiniu, pvz., šokoladiniu. Svarbiausia, kad jis būtų ne per skystas ir laikytųsi nenuvarvėjęs ant kekso.
Užtepkite poros centimetrų (galima ir storiau) kremo sluoksnį ant kekso ir tuomet apibarstykite jį kokoso drožlėmis. Man norėjosi, kad jos būtų rusvesnės bei traškesnės, todėl pusę dalies paskrudinau įkaitintoje orkaitėje keletą minučių ir tuomet sumaišiau su likusiomis.
Kokio kiekio reikia drožlių, priklauso nuo kekso dydžio ir norimo jų sluoksnio storio. Manyčiau, kad 60 g turėtų būti užtektinai.
O tuomet smagioji dalis! Į kekso viduriuką pridėkite šokoladinių kiaušinių! Jeigu begliutenių būtų sudėtinga rasti, galite drąsiai juos pakeisti M&SM’s saldainiais. Jie nėra pažymėti kaip begliuteniai, tačiau anot gamintojų sudėtyje gliuteno turinčių produktų nėra. Be abejo, visada galite rinktis ir niekuo nesiskiriančius saldainiukus, panašius į šokoladinius M&M’s, kurie pažymėti “Gluten free”. Juos rasite “Assorti” parduotuvėje.
Šis Velykinis keksas daugiausiai džiaugsmo suteiks vaikams, kai atpjovus jo, pradės byrėti saldainiukai priklausantys tik jiems!
Stiprių margučių ir skanių desertų!