Lietuviškas Rinkuškių alus be gliuteno!
Nuotrauka: Alaus darykla RINKUŠKIAI
Šiomis dienomis mus pasiekia viena gera žinia po kitos!
Ne vienas jūsų jau pastebėjote parduotuvių lentynose atsirandantį naują lietuvišką alų be gliuteno. Kol vieni drąsiai ima ir ragauja, kiti atsargiai vis klausia, ar šis alus iš tiesų yra saugus mums, netoleruojantiems gliuteno?
Susisiekiau su man žinomo pirmojo lietuviško begliutenio alaus gamintojais, kad įsitikinti jog šis alus iš tiesų yra saugus, mums netoleruojantiems gliuteno ir gavau labai išsamius bei mano pasitikėjimą tik patvirtinančius atsakymus. Begalo džiaugiuosi tuo, kad gamintojai vis dažniau atkreipia dėmesį ir į mūsų poreikius.
Kokio tipo tai alus? Rinkuškių be gliuteno – tai švelniai kartaus skonio Lager tipo alus.
Kaip kilo mintis pradėti gaminti alų be gliuteno? Mintis kilo keliaujant po parodas užsienyje, pamatėme, kad užsienyje populiarėja alus be gliuteno, taigi „užsikabinome“ ant šios minties, nes Lietuvos gamintojai nei vienas nesiūlė tokio produkto, pagalvojome, kad Lietuvoje irgi yra žmonių, kuriems toks produktas aktualus, nutarėme pabandyti pagaminti šį alų. Pastebėjome, kad vis daugiau žmonių rūpinasi savo sveikata ar yra jautrūs gliutenui. Alaus gamybos technologinio proceso metu yra įmanoma iš alaus pašalinti gliuteną. 2015 metais pasaulyje buvo gaminamos 63 alaus be gliuteno rūšys (Europoje 44). Pagal „Codex Alimentarius“ gaires, alus, turintis mažiau nei 20 mg/l gliuteno, laikomas „be gliuteno“. Tokio alaus paklausa ir pasiūla auga daugiau nei 50% kasmet. Kompanijos Google duomenimis, terminas „guten free“ yra labiausiai ieškomas tarp mitybos teiginių, o „Gluten Free Diet“ yra trečia tarp ieškomiausių pasaulyje dietų (po Paleo ir Atkins dietų), kas rodo milžinišką žmonių susidomėjimą be gliuteno produktais.
Kaip šis alus yra gaminamas? Šiam alui vanduo išgaunamas iš 136-ies metrų gylio gręžinio ir papildomai išvalomas filtrais, sureguliuojama vandens pH, pašalinama geležis. Verdamas vien tik iš miežių salyklo ir aromatinių Tettnang Tettnanger apynių. Tettnang Tettnanger apyniai auginami Vokietijoje ir vertinami dėl lengvo kartumo ir ypatingai švelnaus aromato. Alus rauginamas Saflager W-34/70 mielėmis 11ºC temperatūroje 8-9 paras. Po rauginimo iš alaus pašalinamas gliutenas. Brandinamas šaltai, -0,5ºC temperatūroje 10 parų ir dar 14 parų 2-4ºC temperatūroje.
Norint gaminti alų be gliuteno, turi būti kreipiamas dėmesys visuose gamybos etapuose: niekur alus be gliuteno neturi susiliesti su įprastu alumi. Alus ruošiamas su dideliu rūpesčiu, laikantis Geros Higienos Praktikos, o Rizikos Veiksnių Analizės Svarbiuose Valdymo Taškuose (RVASVT) programoje išnagrinėtos visos galimos produkto užsiteršimo gliutenu vietos bei būdai to išvengti. Įsigyti specialūs greiti gliuteno nustatymo testai, kad jais būtų galima kontroliuoti įrangos plovimą ir garantuoti, kad alus filtravimo ar išpilstymo metu nebus pakartotinai užterštas gliutenu.
Kaip yra nustatomas gliuteno kiekis produkte? Visuomeninė Europos celiakija sergančių žmonių“ asociacija 2015 metais lapkričio mėnesį išleido be gliuteno produktų standartą AOEACS „Standard for Gluten-Free Foods“ ir jame nurodė tyrimo metodą, kuris turi būti taikomas gliuteno kiekiui nustatyti maisto produktuose. Tai „R5-sandwich-ELISA“. Mums pradėjus domėtis alaus be gliuteno gamyba, Lietuvoje šis tyrimas dar nebuvo atliekamas, todėl tyrimus atlikome Italijos laboratorijoje „Protezione Ambientale“, jau turinčioje praktikos be gliuteno produktų analizėje. Siuntėme mėginius ir laukdavome atsakymų. Tyrėme ir įprastai pagamintą alų, ir po „gliuteno pašalinimo“ gamybiniais metodais. Šis darbas užtruko ne vieną mėnesį ir pareikalavo finansinių investicijų. Kai pasitvirtino, kad aluje gliuteno koncentracija yra mažesnė nei 10 mg/l, produktą pristatėme rinkai.
Kur galime įsigyti šio lietuviško alaus be gliuteno? „Rinkuškių GLUTEN FREE“ galite įsigyti visose didžiuosiuose MAXIMA prekybos centruose, bei mažesnėse parduotuvėse įvairiuose Lietuvos regionuose.
Turbūt jums, kaip ir man, išgirdus svarbiausius atsakymus apie produktą, abejonių nekyla, dėl šio gaminio patikimumo ir gamintojų profesionalumo. Džiaugiuosi, kad jau ir Lietuvoje turime puikią įprasto alaus alternatyvą, kuri ne vieno jūsų jau įvertinta puikiai.