Apie picą be gliuteno Kaune
Jau “Gluten free Lietuva” grupėje skaičiau apie picą be gliuteno Kaune! Labai, labai smagu, kad į mūsų poreikius atsižvelgia vis daugaiu verslininkų:)
Ar kas nors jau ją ragavote?:) Ir nuotraukos realios dar nemačiau?:) Tuomet aš dalinuosi ja su jumis! Turiu nepakartojamų draugų, kurie pamatę restoranėlio Casa Della Pasta valgiaraštyje miltų be gliuteno picą ją ėmė ir paragavo! Ir ne tik paragavo, bet ir atsiuntė nuotrauką:) Sakė tikrai skani - šonuose traški, o ties viduriu šlapesnė.
Čia picą yra stengiamasi apsaugoti nuo kryžminės taršos kepimo metu. Kepimo indą aukštais kraštais, tikrai retai pamatysi net kitose šalyse, kuriose gaminamas maistas neturintis gliuteno šalia turinčio jo. Žinau, kad kils pagrįstų abejonių dėl padažų bei produktų naudojimo ant picos, bei įrankių, indų - dėl kryžminės taršos. Ir tai būtinai išsiaiškinsiu nuvykusi kaip galėdama išsamiau jau gruodį.
Tačiau kol kas norėčiau pasakyti, kad Amerikoje, restoranėliuose, kuriuose gamina picą be gliuteno, dažną kartą taip pat yra kepama begliutenė, toje pačioje orkitėje kaip ir įprasta, nors ir pasikeitus pirštines, tačiau produktai imami iš tų pačių indų. Tokias picas dažniausiai renkasi tik tie, kurie turi neceliakinį jautrumą gliutenui ir tas jautrumas nėra toks stiprus, kad reaguotų į mažiausius trupinius. Tačiau jos neturėtų rinktis tie, kurie serga autoimunine liga celiakija, kuriems produkte esantis gliuteno kiekis didesnis nei 20 mg/kg jau yra laikomas žalingu.
Apibendrintai norėčiau pasakyti, kad valgydami viešojo maitinimo įstaigoje, kurioje yra gaminami ir patiekalai turintys gliuteno, visada yra reali tikimybė gauti gliuteno dėl kryžminės taršos. Todėl tai yra kiekvieno pasirinkimas, įvertinant savo jautrumą gliutenui.