Ar GRYBAI yra be gliuteno?
Prasidėjus grybų sezonui, vis gaunu klausimą: ar grybai yra be gliuteno?
Taip, miško grybai yra natūraliai be gliuteno ir jais mėgaukitės drąsiai!
Tačiau, kai kurie žmonės sako jaučiasi blogai, kaip jie mano, suvalgę grybų augintų fermose.
Tai tokie grybai kaip pievagrybiai, shiitake, maitake ir pan., kurie užauginti plantacijose ant specialaus komposto. Jis dažnai yra pagamintas iš tokių sudedamųjų dalių kaip kviečių ar miežių šienas, taip pat kitokiu pavidalu gliuteno galinčių turėti sudedamųjų komponentų. Ir visgi, paprastai dėl to neturėtumėte jaudintis, nes net tokie grybai atliekant gliuteno testą neviršyja leidžiamos 20 ppm normos ir yra laikomi saugūs net sergantiems celiakija.
Jeigu suvalgius tokių grybų pasijustumėte blogai, gali būti, kad jūs esate itin jautrus net mažiausiems gliuteno pėdsakams arba tiesiog negalite valgyti grybų dėl kitų priežasčių. Tokiu atveju yra siūloma paragauti miško grybų ir stebėti ar jie jums taip pat sukelia neigiamus pojūčius.
Lietuvoje, bene plačiausiai yra parduodami “Riešės plantacija” pievagrybiai. Susisiekiau su augintojais ir paaiškėjo, kad jie pievagrybius augina ant komposto iš šieno, kuris yra mišrus ir jame taip pat gali būti kviečių.
Žinotina: prieš valgant grybus reikėtų juos kruoščiai nuvalyti ir nuplauti.
Išvados: Miško grybai yra natūraliai be gliuteno. Plantacijose auginami yra laikomi be gliuteno taip pat, nepaisant to, iš ko yra pagamintas kompostas ant kurio jie auga. Todėl tokius grybus laikantis dietos be gliuteno valgyti galima ir tik labai retais atvejais žmonės sako jaučiasi blogai.
https://www.verywell.com
http://www.glutenfreeschool.com
http://www.glutenfreeschool.com
http://www.mushroominfo.com
http://www.agronomija.lt