Vaikystės Kalėdų keksas

Kaledu keksas.jpg
 

Vaikystėje, Kalėdas visada švęsdavome Palangoje pas prosenelius. Susirinkdavome patys artimiausi žmonės… Tas laikas būdavo gražiausias metuose! O maistas pats skaniausias! Paprastas ir tuo nepakartojamas! Tetutė (taip gražiai vadiname savo tetą, kuri kaip močiutė) visada iškepdavo skaniausių pyragų! Ir vis dar iškepa! - tik valgyti jų nebegaliu dėl kvietinių miltų. Šiemet nusprendžiau pabandyti išsikepti pati, pagal receptą, kurį užrašė krikšto mama iš tetutės užrašų :)
Išbandžiau savaime kylančius miltus be gliuteno (“Orgran”), kuriuos radau Rimi. Rekomanduoju! Jokio traškančio smėlio burnoje ir kepinys iškyla puikiai!

Miltai be gliuteno

Miltai be gliuteno

Maniau, kad neišeis, tačiau jis tooooks paprastas, kad net man pavyko! Dar spėtumėte ir jūs! Skonis nepakartojamas: plutelė traški, o vidus minkštas ir purus. Tiesa, aš pabandymui kepiau nediduką, dalinau viską iš dviejų ir nedėjau į dalį tešlos kakavos.

Jums reikės:
300 g miltų
200 g cukraus
200 g margarino ar sviesto (naudojau sviestą)
6 kiaušinių
30 g kakavos
10 g kepimo miltelių be gliuteno (jų nenaudojau, kadangi miltai buvo savaime kylantys “Oregon”)
Vanilinio kvapo, citrinos ar mandarino žievelės

Išlydyti sviestą, atšaldyti iki kambario temperatūros. Suberti cukrų, įmušti kiaušinį, maišyti. Dėti šaukštą miltų, kulti kiaušinį, maišyti, kiaušinis, miltai, kiaušinis, miltai…
Jeigu dėsite kakavos, tuomet tešlą padalinkite į dvi dalis ir į vieną dėkite kakavą, o į kitą vanilės ar kito kvapo bei įtarkuokite citrinos ar mandarino žievelės. 
Kepimo formą ištepti sviestu ir supilti tešlą. Jeigu darote iš kakavinės ir vanilinės tešlos, tuomet dėkite šaukštą vienos ir šaukštą kitos. Kepti įkaitintoje orkaitėje 180-200 laipsnių apie 25 min.
 
Palangoje būdavo didžiulis ir atrodydavo labai šventiškai! :)
Skanaus kekso ir gražių švenčių!

Originalus receptas pagal, kurį kepa tetutė 

Originalus receptas pagal, kurį kepa tetutė