Akimirkos iš mokymų Klaipėdoje

ge gliuteno mokymai Klaipeda.jpg

Didžiulis ir nuoširdus AČIŪ nuostabiesiems mano gimtojo Klaipėdos miesto seminaro dalyviams! Begalinis dėkui VŠĮ Veiklių mamų klubas Klaipėdoje kolektyvui ir ypatingas ačiū Loreta Balnaitė-Želnienė už pakvietimą ir puikų organizavimą! 
Esu pakylėta iki dangaus turėjusi galimybę šiandien su jumis visais pasimatyti!:)

O taip pat norėčiau padėkoti "Schar" bei "Ievos skanėstai" už nuostabius skanumynus, kuriais vaišinomės ir be abejo už džiugias dovanėles "Al Dente" makaronus!

Su šiltais linkėjimais!
Kristina

Renginys gliutenas Klaipeda.jpg
Knyga Gyvenimas be gliuteno.jpg
gliutena glitimas renginys.jpg
glitimas mokymai Klaipeda.jpg
Knyga gyvenimas be gliuteno.jpg
Ievos skanestai be gliuteno sausainiai.jpg
mokymai celiakija.jpg
sausainiai be gliuteno.jpg
knygos pristatymas.jpg
gliutenas glitimas.jpg
autore knyga gliutenas.jpg
Ačiū mano mielosioms draugėms Laurai ir Evelinai už nuostabias pavasarines gėles!

Ačiū mano mielosioms draugėms Laurai ir Evelinai už nuostabias pavasarines gėles!

"Schar" miltai jau ir "IKI" parduotuvėse!

Schar be gliuteno miltai IKI parduotuve.jpg

Kokia puiki žinia mane pasiekė šiandien! Nuo šiol "Schar" miltų be gliuteno rasite ir "IKI" parduotuvėse! Kokia laimė, koks džiaugsmas, kad atsiranda vis daugiau vietų kur galime įsigyti mums tinkamų produktų vis lengviau :)

O žemiau dalinuosi informacija, kuri dar palengvins jų paiešką. Čia rasite kuriame mieste ir kurioje "IKI" parduotuvėje nuo šiol galėsite rasti begliutenių "Schar" (Mix C ir Mix IT) miltų.

Paprasčiau ir būti negali!:)

"IKI" parduovių sąrašas:

IKI parduotuve be gliuteno be glitimo miltai.jpg

Kepiniai be gliuteno-dovana siuntimas

Kepyklele kepiniai be gliuteno.jpg

Kepyklėlės "Beglitimis" įkūrėja Beata jau grįžo iš atostogų. Pailsėjusi ir puikiausios nuotaikos sako didžiulį AČIŪ visiems rašiusiems ir dėkojusiems už kūčiukus bei kitus šventinius kepinius! O atsidėkodama visą vasario mėnesį užsisakius kepinių už 25 eurus, dovanoja kepinių siuntimą į bet kurį Lietuvos miesto paštomatą nemokamai!

Paskubėkite užsisakyti kepinių ir pasinaudokite šia puikia galimybe juos gauti nemokant už siuntimą!

Perduodu šilčiausius Beatos linkėjimus ir primenu, kad kepinių pasirinkimą galite rasti tinklapyje: www.beglitimis.lt, o užsisakyti galite paskambine telefou: +37061241062 arba el.paštu: beasin@gmail.com

Skanių kepinių!

Kokosų aliejus

 
Kokosu aliejus be gliuteno be glitimo.jpg
 

Kokosų aliejus yra natūraliai be gliuteno.
Perskaitę mano knygą “Gyvenimas be gliuteno”, klausiate, o kokį kokosų aliejų naudoju aš? Paprastai mano patarimas būdavo rinkitis kokybišką ir ekologišką aliejų, tačiau kurį, negalėjau patarti, nes tokį parsiveždavau iš JAV. Dabar džiaugiuosi išbandžiusi parduodamą ir Lietuvoje bei galiu parekomenduoti jį jums:)

Skaniai kvepiantis, švelnus ir ekologiškas, būtent toks yra "Bio naturalis" gaminys. 
Išbandžiau abu, tiek skirtą maistui (kuris puikiai tinka ir kūnui), tiek skirtą kosmetiniam naudojimui.

Ruda etikete yra skirtas maistui. Tokį mėgstu dėti į kepinius vietoje sviesto, tuomet galima ir cukraus sumažinti juose, vištienos kepimui, ypatingai skanu kai gaminu tailandietišką patiekalą. 

Ne vienam mūsų burnoje atsiranda opelės ar pastebime pažeistą gleivinę suvalgę gliuteno pėdsakų turinčių patiekalų, tuomet arbatinį šaukštelį aliejaus įsidedu į burną ir keletą minučių paskalaujų juo. Dingsta sausumo jausmas ir gleivinė gyja lengviau:)

O skirtąjį kosmetikai naudoju vietoje kremo kūnui. Tai gera išeitis tiems, kam sudėtinga atrasti kremą, kuriame nebūtų gliuteno, o pasitepus jo turinčiu - jaučiamas diskomfortas. Taip pat tai puiki priemonė plaukams vietoje plaukų kaukės ar vietoje aliejuko, kurį naudojate ant drėgnų plaukų.

Kur galima įsigyti? :) Šiuos kokosų aliejus galite įsigyti Maximoje, Norfoje, Prismoje, “Čia market” bei "Šilo" parduotuvėse. Rimi parduotuvėse galite rasti tik maistui skirtąjį.

Kokosu aliejus gliutenas.jpg
Kokosu aliejus glitimas.jpg

Makaronai “Al Dente” be gliuteno

 
Makaronai Al Dente be gliuteno
 

Prieš keletą mėnesių Lietuvoje atsirado nauji begliuteniai makaronai “Al Dente”, kurie pagaminti iš kukurūzų miltų. Ar jau ragavote juos?! 

Makaronai Al Dente be glitimo.jpg

Jeigu jūs, kaip ir aš per šventes sočiai prisikirtote bei dienas praleidote virtuvėje, turbūt mažiausiai norisi vakarus ir vėl praleiti prie karštų puodų?:) Todėl renkuosi viską, kas lengvai bei greitai pagaminama ir neapteršia virtuvės. Makaronai yra vienas mėgstamiausių patiekalų ir mažųjų šeimos narių :) Dukterėčiai užtarkuoju sūrio ir ji juos kerta, skaniau nei geriausią ir sudėtingiausią patiekalą!

O norintieji juos išbandyti, galite rasti Maximoje, Prismoje, Šilo ir Čia Market parduotuvėse.

Daugiau informacijos rasite: https://www.facebook.com/AlDenteMakaronai/

Skanaus!

 

Vaflių namai - kur visi patiekalai be gliuteno!

 
Nuotrauka: Vaflių namai

Nuotrauka: Vaflių namai

 

Ar žinote koks jūsų klausimas, mano mieli draugai, yra populiariausias po šio: kaip diagnozauojamas gliuteno netoleravimas?! - “Kokiame restorane galima saugiai pavalgyti?”. Iki šiol mano atsakymas buvo: Lietuvoje dar nėra nei vieno restorano, kuris būtu 100% saugus netoleruojantiems gliuteno.  Tačiau… nuo šiandien… Pagaliau!!! Turiu jums naują atsakymą! Vilniuje atsidarė naujas restoranas, kuriame visi patiekalai BE GLIUTENO! O taip, perskaitėte teisingai: jokios kryžminės taršos, jokių gliuteno pėdsakų jūsų maiste! 

Įvairiausi vafliai su dar įvairesniais priedais bei pagardais, ne tik saldūs, bet ir sotūs - su mėsa, žuvimi ar daržovėmis laukia jūsų kasdien, šiuo metu vieninteliame Lietuvoje restorane “Vaflių namai”, kuriame VISI PATIEKALAI BE GLIUTENO.

Šiemet Kalėdos atėjo anksčiau ir atnešė mums nepakartoamą dovaną. Lankysiuosi “Vaflių namuose” dažnai! Labai dažnai būdama Lietuvoje:) Tikiuosi ten sutikti ir jus! Per pusryčius, pietus ar vakarienę! Iki pasimatymo!

Lietuviškas Rinkuškių alus be gliuteno!

Nuotrauka: Alaus darykla RINKUŠKIAI

Nuotrauka: Alaus darykla RINKUŠKIAI

Šiomis dienomis mus pasiekia viena gera žinia po kitos! 
Ne vienas jūsų jau pastebėjote parduotuvių lentynose atsirandantį naują lietuvišką alų be gliuteno. Kol vieni drąsiai ima ir ragauja, kiti atsargiai vis klausia, ar šis alus iš tiesų yra saugus mums, netoleruojantiems gliuteno? 
Susisiekiau su man žinomo pirmojo lietuviško begliutenio alaus gamintojais, kad įsitikinti jog šis alus iš tiesų yra saugus, mums netoleruojantiems gliuteno ir gavau labai išsamius bei mano pasitikėjimą tik patvirtinančius atsakymus. Begalo džiaugiuosi tuo, kad gamintojai vis dažniau atkreipia dėmesį ir į mūsų poreikius.

 

Kokio tipo tai alus? Rinkuškių be gliuteno – tai švelniai kartaus skonio Lager tipo alus.

Kaip kilo mintis pradėti gaminti alų be gliuteno? Mintis kilo keliaujant po parodas užsienyje, pamatėme, kad užsienyje populiarėja alus be gliuteno, taigi „užsikabinome“ ant šios minties, nes Lietuvos gamintojai nei vienas nesiūlė tokio produkto, pagalvojome, kad Lietuvoje irgi yra žmonių, kuriems toks produktas aktualus, nutarėme pabandyti pagaminti šį alų. Pastebėjome, kad vis daugiau žmonių rūpinasi savo sveikata ar yra jautrūs gliutenui. Alaus gamybos technologinio proceso metu yra įmanoma iš alaus pašalinti gliuteną. 2015 metais pasaulyje buvo gaminamos 63 alaus be gliuteno rūšys (Europoje 44). Pagal „Codex Alimentarius“ gaires, alus, turintis mažiau nei 20 mg/l gliuteno, laikomas „be gliuteno“. Tokio alaus paklausa ir pasiūla auga daugiau nei 50% kasmet. Kompanijos Google duomenimis, terminas „guten free“ yra labiausiai ieškomas tarp mitybos teiginių, o „Gluten Free Diet“ yra trečia tarp ieškomiausių pasaulyje dietų (po Paleo ir Atkins dietų), kas rodo milžinišką žmonių susidomėjimą be gliuteno produktais.

Kaip šis alus yra gaminamas? Šiam alui vanduo išgaunamas iš 136-ies metrų gylio gręžinio ir papildomai išvalomas filtrais, sureguliuojama vandens pH, pašalinama geležis. Verdamas vien tik iš miežių salyklo ir aromatinių Tettnang Tettnanger apynių. Tettnang Tettnanger apyniai auginami Vokietijoje ir vertinami dėl lengvo kartumo ir ypatingai švelnaus aromato. Alus rauginamas  Saflager W-34/70 mielėmis 11ºC temperatūroje 8-9 paras. Po rauginimo iš alaus pašalinamas gliutenas. Brandinamas šaltai, -0,5ºC temperatūroje 10 parų ir dar 14 parų 2-4ºC temperatūroje.
Norint gaminti alų be gliuteno, turi būti kreipiamas dėmesys visuose gamybos etapuose: niekur alus be gliuteno neturi susiliesti su įprastu alumi. Alus ruošiamas su dideliu rūpesčiu, laikantis Geros Higienos Praktikos, o Rizikos Veiksnių Analizės Svarbiuose Valdymo Taškuose  (RVASVT) programoje išnagrinėtos visos galimos produkto užsiteršimo gliutenu vietos bei būdai to išvengti. Įsigyti specialūs greiti gliuteno nustatymo testai, kad jais būtų galima kontroliuoti įrangos plovimą ir garantuoti, kad alus filtravimo ar išpilstymo metu nebus pakartotinai užterštas gliutenu.

Kaip yra nustatomas gliuteno kiekis produkte? Visuomeninė Europos celiakija sergančių žmonių“ asociacija 2015 metais lapkričio mėnesį išleido be gliuteno produktų standartą AOEACS „Standard for Gluten-Free Foods“ ir jame nurodė tyrimo metodą, kuris turi būti taikomas gliuteno kiekiui nustatyti maisto produktuose. Tai „R5-sandwich-ELISA“. Mums pradėjus domėtis alaus be gliuteno gamyba, Lietuvoje šis tyrimas dar nebuvo atliekamas, todėl tyrimus atlikome Italijos laboratorijoje „Protezione Ambientale“, jau turinčioje praktikos be gliuteno produktų analizėje. Siuntėme mėginius ir laukdavome atsakymų. Tyrėme ir įprastai pagamintą alų, ir po „gliuteno pašalinimo“ gamybiniais metodais. Šis darbas užtruko ne vieną mėnesį ir pareikalavo finansinių investicijų. Kai pasitvirtino, kad aluje gliuteno koncentracija yra mažesnė nei 10 mg/l, produktą pristatėme rinkai.

Kur galime įsigyti šio lietuviško alaus be gliuteno? „Rinkuškių GLUTEN FREE“ galite įsigyti visose didžiuosiuose MAXIMA prekybos centruose, bei mažesnėse parduotuvėse įvairiuose Lietuvos regionuose.

Turbūt jums, kaip ir man, išgirdus svarbiausius atsakymus apie produktą, abejonių nekyla, dėl šio gaminio patikimumo ir gamintojų profesionalumo. Džiaugiuosi, kad jau ir Lietuvoje turime puikią įprasto alaus alternatyvą, kuri ne vieno jūsų jau įvertinta puikiai.

Sponsored video. Kalėdos pagal Lidl!!!! Ir kalėdinių sausainukų receptas

                                                                                                     Sponsored by Lidl

Kur tik einu, mintyse jau skamba visiems žinomos ir visų mėgiamos kalėdinės medodijos! Muzika labai įtakoja mano nuotaiką, pasirinkimą ir net priverčia lūpų kampučius kilstelti vis aukščiau:) 

Prieš šventes visada stebiu atsirandančias vis naujas reklamas, kurios stengiasi nustebinti ir sužavėti bei atkreipti kiekvieno mūsų dėmesį. Šiemet mano dėmesį patraukė LIDL Kalėdinė reklama, kurią peržiūrėjau jau dešimtis kartų :) Tikrai kitokia: be nostalgiškos melodijos ir neįprasta. Moderni ir visai ne klasikinė. O ką manote jūs? Kokia pirma mintis atėjo, peržiūrėjus ją? Ar patiko? Nustebino? Netikėta? O gal kaip tik, būtent tokios ir tikėjotės iš naujojo maisto prekių tinklo Lietuvoje? :)Pažiūrėkite ją čia ir pasakykite viską ką galvojate! :)

Kaip laukiu Kalėdų! Tai mano pati laukiamiausia ir svarbiausia metų šventė! Ruošiuosi iš anksto, viską apgalvoju… ir kad, ir kaip bebūtų, vis tiek lekiu bėgu iki paskutinės minutės prieš visiems sėdant prie sočiais, skaniais patiekalais padengto artimiausių žmonių stalo!Taip beniūniuojant mintyse, o kartais ir balsu, ateina laikas traukti senus, gerus užrašus ir priminti, imbierinių sausainukų receptą, be kurių nepraeina nė vienos Kalėdos!

Turbūt pirmasis klausimas kilęs pagalvojus apie juos yra “o kaip juos pavyks iškočioti?!”

Imbieriniai sausainiai be gliuteno be glitimo.jpg

Juk tešla iš miltų be gliuteno plyšta ir neįmanoma to padaryti! Kaip visada sprendimas yra! Ir jis labai paprastas:) Tam, kad tešla iš miltų be gliuteno būtų elastinga ir lengvai kočiojama, taip lengvai kaip įprasta tešla su kvietiniais miltais, reikia įdėti ksantano dervos (Xanthan gum). Tai yra fermentuotos gliukozės arba kitaip vadinamos sacharozės Xanthomonas Campestris, augalinės kilmės produktas be jokio kvapo ar papildomo skonio. 

Kai bandžiau ją pirmą kartą, buvau maloniai nustebinta kaip lengva ir paprasta buvo iškočioti tešlą, kad net dukterėčiai tai buvo lengva užduotis :)

Pasidalinsiu kaip visada paprastu receptu, kuris lengvas ir tuo nuostabus!

Jums reikės:

  • 200 g sviesto
  • 4 šaukštų rudojo cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 4 šaukštų medaus
  • 0,5 kg miltų (tinka tiek "Organ" savaime kylantys miltai be gliuteno, tiek ir mano mėgstami “Schar” miltų mišiniai)
  • 3/4 arbatinio šaukštelio ksantano dervos
  • 2 arbatinių šaukštelių malto imbiero
  • Po 1 arbatinį šaukštelį maltų kvapniųjų pipirų, malto cinamono, maltų gvazdikėlių, muskatų
  • Kardamono pagal skonį

Kambario temperatūros sviestą išsukite iki vientisos masės, suberkite cukrų ir vėl išsukite kol masė pasidaro vientisa. Sukant masę po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite pašildytą medų, suberkite visus prieskonius ir miltus, sumaišytus su ksantano derva. Aš maišau elektriniu plaktuvu tešlai, tačiau galite tešlą maišyti ir mediniu šaukštu. Kai ji pasidaro pakankamai stangri, išminkykite ir įsukę į maistinę plėvelę padėkite maždaug 4 valandoms ar per naktį į šaldytuvą. 

Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kepimo indą išklokite kepimo popieriumi.

Tesla be gliuteno be glitimo iskocioti.jpg

O tada dalis, kuri man suteikė daugiausia džiaugsmo, kai pavyko dėl įdėtos ksantano gumos! :) Pabarstykite ant stalo begliutenių miltų, kad nepriliptų tešla ir iškočiokite ją maždaug 5 mm storio. Tuomet išspauskite norimas figurėles.

Sausainius dėkite į paruoštą kepimo indą ir kepkite apie 10-12 minučių.

Iškeptus sausainius palikite atvėsti ir jeigu norisi, papuoškite cukraus glajumi :)

Tegul jūsų namai pakvimpa pačių keptais imbieriniais sausainiais be gliuteno!

Apie picą be gliuteno Kaune

Už nuotrauką ir paragautą picą be gliuteno dėkoju savo draugams: Petrui ir Karoliui!

Už nuotrauką ir paragautą picą be gliuteno dėkoju savo draugams: Petrui ir Karoliui!

Jau “Gluten free Lietuva” grupėje skaičiau apie picą be gliuteno Kaune! Labai, labai smagu, kad į mūsų poreikius atsižvelgia vis daugaiu verslininkų:) 

Ar kas nors jau ją ragavote?:) Ir nuotraukos realios dar nemačiau?:) Tuomet aš dalinuosi ja su jumis! Turiu nepakartojamų draugų, kurie pamatę restoranėlio Casa Della Pasta valgiaraštyje miltų be gliuteno picą ją ėmė ir paragavo! Ir ne tik paragavo, bet ir atsiuntė nuotrauką:) Sakė tikrai skani - šonuose traški, o ties viduriu šlapesnė.

Čia picą yra stengiamasi apsaugoti nuo kryžminės taršos kepimo metu. Kepimo indą aukštais kraštais, tikrai retai pamatysi net kitose šalyse, kuriose gaminamas maistas neturintis gliuteno šalia turinčio jo. Žinau, kad kils pagrįstų abejonių dėl padažų bei produktų naudojimo ant picos, bei įrankių, indų - dėl kryžminės taršos. Ir tai būtinai išsiaiškinsiu nuvykusi kaip galėdama išsamiau jau gruodį. 

Tačiau kol kas norėčiau pasakyti, kad Amerikoje, restoranėliuose, kuriuose gamina picą be gliuteno, dažną kartą taip pat yra kepama begliutenė, toje pačioje orkitėje kaip ir įprasta, nors ir pasikeitus pirštines, tačiau produktai imami iš tų pačių indų. Tokias picas dažniausiai renkasi tik tie, kurie turi neceliakinį jautrumą gliutenui ir tas jautrumas nėra toks stiprus, kad reaguotų į mažiausius trupinius. Tačiau jos neturėtų rinktis tie, kurie serga autoimunine liga celiakija, kuriems produkte esantis gliuteno kiekis didesnis nei 20 mg/kg jau yra laikomas žalingu.

Apibendrintai norėčiau pasakyti, kad valgydami viešojo maitinimo įstaigoje, kurioje yra gaminami ir patiekalai turintys gliuteno, visada yra reali tikimybė gauti gliuteno dėl kryžminės taršos. Todėl tai yra kiekvieno pasirinkimas, įvertinant savo jautrumą gliutenui.

KŪČIUKAI! Šiemet ir be gliuteno, ir be laktozės!

 
Kuciukai be gliuteno, be glitimo, be laktozes,jpg
 

Iki gražiausių metų švenčių likus vos mėnesiui daugelis mūsų jau pradedame joms ruoštis! Vieni renka dovanas aplankydami bemaž kiekvieną krautuvėlę ieškodami ko įdomaus ar jaukaus, o kiti planuoja viską savo mintyse:)

Nuo mažų dienų, kiek tik pamenu Kūčias jos neapsieidavo be kūčiukų. Buvo liūdna ir apmaudu, kai pastaraisiais metais jų neturėjau, nes išssikepti nepavyko iš miltų be gliuteno. Tačiau šiemet, turiu jums gerą žinią! Jeigu jums kaip ir man skanūs kūčiukai nesigauna ar nemėgstate suktis virtuvėje, tai už mus padarys Beata iš kepyklėlės Beglitimis! Ji jau turi pasiruošusi puikiausią jų receptą su kokosų aliejumi ir ryžių miltais! Pagaminti saugioje aplinkoje, kurioje nėra produktų ar miltų turinčių gliuteno, taip išvengiant kryžminės taršos.

Sudėtis: Ryžių mitai be gliuteno, kokosų aliejus, kiaušiniai, vanduo, bulvių krakmolas, cukrus, aguonos, ksantano derva, sausos mielės, druska.

Sudėtis: Ryžių mitai be gliuteno, kokosų aliejus, kiaušiniai, vanduo, bulvių krakmolas, cukrus, aguonos, ksantano derva, sausos mielės, druska.

Užsisakyti galite jau dabar! Kiekį pasirinkdami patys: nuotraukoje dėžutė 200 g. - kaina 4 eur.


Užsisakyti galite susisiekus su Beata tel.: +37061241062 arba el. paštu: beasin@takas.lt

O jeigu juos norite atsiimti patys, tai padaryti galėsite Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.


Kūčiukus galėsite atsiimti:
Vilniuje: Smolensko g. 6 (nuo gruodžio 19 - 22 dienomis, nuo 9 iki 17 val.)
Kaune: Vėjo g. 34A - 2  (nuo dabar iki gruodžio 14 d.)
Klaipėdoje: Naikupės g. 25a. (nuo gruodžio 19 - 22 dienomis, nuo 9 iki 17 val.)

Apie gyvenimą be gliuteno - laidoje "Stilius"

LRT laida Stilius Kristina Pozingyte.jpg

Ačiū jums visiems už tokią gausybę laiškų ir žinučių, kurias gavau po šios laidos!

Nuoširdus AČIŪ nuostabiai žurnalistei Rūtai Kubilienei, su kuria bendrauti buvo neapsakomas malonumas, o Mindaugui Norkaičiui už tai, kad mus supažindino. Ačiū, kad prisidedate prie žinios skleidimo apie gyvenimą be gliuteno!

O jeigu šeštadienį laidą praleidote, kviečiu pasižiūrėti mūsų pokalbį  LRT laidoje "Stilius" čia.:)

Įdomaus žiūrėjimo!

Skrudintuvas

 
Skrudintuvas be gliuteno be glitimo.jpg
 

Tiek daug kalbu apie kryžminę tašą gaminant maistą ir labai tikiuosi, kad jūs, tai girdite! Vienas iš labiausiai pavojų keliantis virtuvės įrenginys yra skrudintuvas, kurį tiesiog privalote turėti atskirą, skirtą tik duonai be gliuteno.

Mano namuose būtent taip ir yra, turime net du! Manasis, turi net atskirą funkciją, kuri skirta būtent duonai be gliuteno skrudinti. :) Tačiau šį kartą turiu pripažinti, kad tai tik marketinginis reikalas, nes skirtumo tikrai nėra. :)

O dabar labai tikiuosi, kad jūs paseksite mano pavyzdžiu ir jeigu dar skrudinate begliutenę duoną bendrame skrudintuve, šiandien pat įsigysite skirtą tik jums!

Skrudintuvas su funkcija gluten free.jpg

Pasidalinkite savo nuomone apie tai ir kaip iš tiesų tvarkotės šioje situacijoje. Ar turite skrudintuvą skirtą tik jums? O gal visi šeimos nariai valgo tik duoną be gliuteno ir atskiro įsigyti net nėra poreikio?

Moliūgų metas

 
Moliugas be gliuteno be glitimo.jpg
 

Jau po truputį ruošiuosi kelionei į Lietuvą. Nesvarbu, kad tai bus tik gruodžio mėnesį, tačiau lauktuves jau po pamažu pakuoju. :) Nemėgstu vežti kas pakliuvo, todėl visų paklausiu kam ko reikėtų. Šį kartą krikšto mama užrašė originalų norą: “didžiojo amerikietiško moliūgo sėklų”! Va čia tai užduotis :) Na ką, lekiu ieškoti didžiausio moliūgo! Išsirinkau gražiausią ir apvaliausią. O dabar užduotis ne tik sėklas tinkamai išlaikyti, bet ir jį suvalgyti!
Moliūgo patiekalų savaitė! Dalinsiuosi tuo, ką skanaus pavyks pagaminti:)

O jūsų prašau pasidalinti receptais su moliūgu, kuriuos mėgstate labiausiai! Juk tai puiki daržovė, kuri be gliuteno ir turinti karotino, vitamino C bei begalę kitų mums naudingų medžiagų.

Kukurūzų spragėsiai

 
Spragesiai, popkornai be giuteno be glitimo.jpg
 

Atėjus rudeniui, turbūt dauguma mūsų vis dažniau traukiame į kino teatrą! Ir kas gali atsispirti tam išskirtiniam spragėsių (popkornų) kvapui tik priartėjus prie salės?!  Net ir tiesiai po vakarienės, visada noriu pagriebti bent mažą spragėsių ir coca-cola komplektą, kad žiūrint filmą turėčiau ką traškinti.

Bet ar visada jie saugūs netoleruojantiems gliuteno? Pats kukurūzas yra natūraliai be gliuteno. Jeigu jiems paskaninti naudojamas tik aliejus ir druska, taip pat viskas turėtų būti gerai. Saldiems spragėsiams naudojamas cukrus su priedais, dažniausiai taip pat būna be gliuteno. Tačiau, visada privalome tuo įsitikinti. 

Mano mėgstamiausias kino teatras Vilniuje yra “Multikino”. Būtent jame parduodami kukurūzų spragėsiai yra be gliuteno, tiek saldūs, tiek ir sūrūs. Tai yra nurodoma ir prie kasų pateiktoje alergenų lentelėje. 
Coca-cola, Pepsi, Sprite, Fanta taip pat yra be gliuteno.

Taigi, atvykę į kino teatrą prieš pirkdami spragėsius, visada paprašykite alergenų sąrašo ar sudėties lentelės, kad įsitikinti ar prieduose nėra gliuteno. Be to, kukurūzų spragėsių kaip ir kito maisto nepažymėto ženklinimu “be gliuteno” greičiausiai atsisakys tie, kurie yra itin jautrūs net mažiausiai kryžminei taršai (sandėliuojant, pakuojant ir pan). 

O ar jūs valgote spragėsius kino teatre? Ar esate teiravęsi jų sudėties kituose Lietuvos kino teatruose?

Spragesiai Multikino.jpg
Alergenai.jpg
Alergenai multikino be gliuteno.jpg

Maistas be gliuteno - ar tai mada?

 
"Mendocino Farms" sumuštinis

"Mendocino Farms" sumuštinis

 

Turbūt jūs, kaip ir aš, Lietuvoje dažnai pamatote kreivą šypseną žmonių veiduose, kai pasakote, kad netoleruojate gliuteno? Taip yra todėl, kad daugelis mano, jog tai dieta ne dėl sveikatos, o dėl mados. 
Vakar užbėgau greitų pietų į vieną salotų ir sumuštinių vietelę (L.A.), kur užsisakant sumuštinį be gliuteno, manęs paklausė: “tai alergija ar pasirinkimas?”. Net pasimečiau, pirmą kartą išgirdau tokį klausimą :) Be abejo, pasakiau jog tai alergija ir pasiteiravau, o kodėl jiems tai svarbu?
Pasirodo, jeigu tai pasirinkimas, sumuštinis gaminamas įprastai, nesistengiant išvengti kryžminės taršos, nes žmogui nuo to nieko blogo nenutiks. Tačiau, jeigu tai alergija, jie naudoja švarius įrankius, pasikeičia pirštines ir imasi visų saugumo priemonių, kad maksimaliai išvengti kryžminės taršos. Be abejo, kaip ir įprastai, ten taip pat yra įspėjama, kad virtuvė yra bendra ir pėdsakai yra galimi, tačiau jie padarys geriausią ką gali, kad sumuštinis būtų tinkamas skanauti netoleruojantiems gliuteno.


Ir tuomet man kilo klausimas, ar aš pažįstu bent vieną žmogų, kuris nevalgo gliuteno, nes toks jo pasirinkimas? Nes jis nori būti madingas? Hm.. negalėjau prisiminti nei vieno… Žinau tokių, kurie nevalgo miltų, nes nori sulieknėti, bet tai nėra dieta be gliuteno… nes begliutenė duona yra taip pat iš miltų, tik kitokių, kurie yra kaloringi taip pat ir netinkami norint atsisveikinti su keletu kilogramų. 


Taigi, man kilo didžiulis noras pasidalinti šia patirtimi su jumis ir paklausti, ar jūs pažįstate bent vieną žmogų, kuris laikosi dietos be gliuteno, tik todėl, kad nori būti madingas?

Obuolių pyragas be gliuteno

 
Obuoliu pyragas be gliuteno.jpg
 

Šiuo receptu neneustebinsiu nei vieno!  Juk tai senas, geras, visiems žinomas obuolių pyragas. :) Tik priminsiu, kad dabar, kai visi namuose turime skanutėlių obuoliukų, tiesiog būtina pasitikti namiškius nepakartojamu šilto pyrago ir cinamono kvapu! 
Nors L.A. svečius renginyje apie gyvenimą be gliuteno vaišinau šokoladiniais ir vaniliniais keksiukais bei bananiniu skanumynu, greičiausiai nuo stalo dingo obuolių pyragas. Visi džiaugėsi prisiminimais apie Lietuvą, kuriuos sugrąžino šis pyragas.

Pasilepinkite ir jūs, juk receptas toks paprastas!

Jums reikės:

5 didesnių obuolių
3 kiaušinių
1 stiklinės cukraus
1 stiktinės miltų be gliuteno (naudoju “Schar”)
1 v.š. kokosų aliejaus (ar tokio, kurį mėgstate)
1 a.š. vanilinio cukraus
1 - 2 a.š. cinamono

Supjaustykite nuluptus obuolius kubeliais ir pabarstykite cinamonu.

Plaktuvu išplakite kiaušinius su cukrumi. Plakdami po truputį suberkite miltus be gliuteno, vanilinį cukrų, įpilkite aliejų.

Kepimo indą ištepkite aliejumi ar sviestu, kad pyragas nepriliptų. Tuomet sudėkite obuolius ir supilkite tešlą. Pabarstykite trupučiu cinamono. 

Pašaukite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 40 min.

Mmm…. bus skanu! Ir saldu! Todėl pyragą skanaukite saikingai:)

Grikių duona be gliuteno pagal Vaivą

Kaip smagu pasidalinti dar vienu duonos receptu, už kurį noriu padėkoti Vaivai.:)

Photo by Vaiva Lukošienė

Photo by Vaiva Lukošienė

Jums reikės:

400 g grikių 
2 v.š. obuolių acto
2 v.š. kokosų aliejaus (ar kito jūsų mėgstamo)
1 v.š. miltų be gliuteno
1 a.š. valgomosios sodos

“Žalius, neskrudintus grikius užmerkiame nakčiai.... Ryte gerai perplauname, dedame i trintuvą (kokteilinę), užpilame vandeniu, kad apsemtų puse visų grikių. Pagal skonį pasaldiname, įdedame druskos, įpilame acto ir aliejaus (ant 400gramų grikių pilu po 1-2 valgomuosius šaukštus). Viską sutriname iki vientisos masės. Atskirame indelyje sumaišome šaukštą miltų be gliuteno ar bulvių krakmolo (įsitikinkite, kad sudėtyje nėra gliuteno) su nedideliu šaukšteliu sodos (galime naudoti kepimo miltelius be gliuteno), sudedame į sutrintą masę ir dar kartą leidžiame padirbėti plaktuvui... 
Tuomet pilame į norimą formą ir kepame įkaitintoje 180 laipsnių orkaitėje.
Kepimo laikas priklauso nuo to ar kepsite plokščiąją duoną ar įprastą kepaliuką. Orkaitė įtakos taip pat turės, tad sekite kepimo procesą ir suskilinėjus duonos viršui turėtų būti iškepta. Paįvairinimui ar norint drėgnesnės, galime pridėti tarkuotos gerai nusunktos cukinijos, tarkuotų obuolių ar trintą bananą. Aliejaus galime dėti daugiau - bus “riebesnė”:)”

Skanaus!